Најаве Акција

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Датум: 26.07.2024
Водич: Zoran Đukić

🏔️ DOŽIVITE OČARAVAJUĆU LEPOTU PROKLETIJA 🏔️

PLANINARSKA  AVANTURA NA PROKLETIJAMA – ĐERAVICA (2.656 mnv), HRIDSKI KRŠ (2.358 mnv) I HRIDSKO JEZERO (1.970 mnv)

📅 Datum: 26 – 28. JULI 2024 God.
🗺️ Destinacija: ĐERAVICA, HRIDSKI KRŠ I HRIDSKO JEZERO
🔍 Vodič: Zoran Đukić

PLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUŠTVO ''KOPAONIK'', BEOGRAD za članove organizuje

PLANINARENJE NA PROKLETIJAMA: ĐERAVICA I HRIDSKO JEZERO

Na akciji mogu učestvovati registrovani članovi PSD Kopaonik, kao i članovi drugih planinarskih organizacija koji su u PSS, sa plaćenom članarinom za 2024 god.. Za akciju je neophodno dobro zdravstveno stanje kao i standardna psihofizička kondicija. Međutim, oni koji imaju određene zdravstvene probleme pre odlaska na planinu trebalo bi da regulišu krvni pritisak, šećer u krvi, astmu i slična stanja koja mogu da se pogoršaju na planini.

Prokletije,  naziv upućuje na netaknutu divljinu, nepristupačne vrhove, zastrašujuće ltice i misteriozna jezera.  Smeštene na krajnjem jugu Dinarida, razuđenim vencem vrhova (preko 2. 500mnv), ukrštenim grebenima, brojnim procepima i cirkovma, strmim padinama i dubokim dolinama koje ih presecaju, navele su austrijskog geologa Ami Bue-a da ih sredinom XIX veka proglasi „Alpima na jugu Evrope“.

Đeravica je sa (2.656 mnv) drugi najviši vrh u celom Prokletiskom masivu , posle Jezerskog vrha (2.694 mnv). Pored samog vrha nalaze se mnoga lednička jezera, od kojih je najveće Đeravičko, koje se nalazi ispod samog vrha, i iz njega ističe reka Ribnik.

Na području Đeravice obitava bogat biljni i životinjski svet, inače ovaj planinski masiv je prepoznatljiv po izuzetnoj lepoti.

Prokletije krase vodotoci, izvori pitke i mineralne vode, rečice i lednička jezera među kojima se lepotom izdvaja Hridsko jezero. Nalazi se  između vrhova Mali i Veliki Rid, a ispod vrha Ridski krš, po čemu se smatra da je i dobilo ime.Njegova dužina je oko 300, a širina oko 160 metara. Leti je duboko oko pet metara. Hridsko jezero je neobično lepo, i odskače svojom lepotom, u odnosu na druga jezera sa Prokletija.

POLAZAK:

Petak 26.07.2024.godine.

Polazak kombi /minibus (visoke turističke klase)-u zavisnosti od broja prijavljenih) sa parkinga, ugao Sarajevske i Drinske. Dođite petnajest minuta ranije, da bi krenuli na vreme.

Svi zainteresovani mogu se obratiti oko detalja:na E-mail ili mob.tel. /viber, WhatsApp i Messenger.            

PLAN:

Petak 26.07.2024 god.

05:30 -  Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske.  Putujemo autoputem Beograd-Čačak, isključivanje Preljina- dalje pravac je prema Kraljevu-Raška-N.Pazar-Rožaje-Berane-Plav. Ukoliko tim putem bude zastoja zbog radova, ićemo na Zlatibor-B.Polje-Berane-Plav.

 10:30 -oko Stižemo u N.Pazar. Pauza za kafu, čaj, toalet, obed -  u restoranu ,,Sidro,,

11:10 – Polazak za: Ribariće – Rožaje – Berane – Andrijevica – Plav. Nakon dolaska smeštamo se u guesthouse – komforna kuća sa prelepim pogledom na u Plavsko jezero.

 14:00 – Polazimo na obilazak i razgledanje Alipašinih izvora, Vusanja, slapa Grlja i izvora Savino oko.

Prevozimo se do Vusanja.  Pešačimo do izvora Savino oko. U povratku posećujemo slap Grlja. Kod slapa je restoran gde se možemo osvežiti pićem.

17: 00 – oko, polazimo ka našem smeštaju na večeru i zaslužen odmor. Objekat se sastoji od čitavog sprata od 4 sobe i dnevnog boravka sa kuhinjom i dva bungalova pored kuće. Na spratu imaju 4 sobe od kojih 1 sa bračnim krevetom i kupatilom, ostale 3 sobe (dvo/trokrevetne, i jedna petokrevetna) imaju dva kupatila. Dnevni boravak ima kuhinju sa terasom, gde se može odmarati sa pogledom na Plavsko jezero. Bungalovi su trokrevetni, svaki ima svoje kupatilo.

Subota:  27.07.2024 god.

05:30 – Ustajemo, uzimamo lanc paket i pripremamo se za polazak ka Đeravici

06:00 – Polazak. Plav je na 960 mnv. Ulazimo u terensko vozilo, koje će nas čekati i pri povratku.  Cena 12 EUR-a po osobi (bila u 2023 god. Džipove ponaosob plaćamo. Prevozimo se do katuna Bogićevice (1760 mnv). Put je jako los i potrebno je oko 1 sat da se predje 18 km od Plava do katuna.

Od katuna pocinje pešačenje. Staza vodi preko prevoja Qaf Bogices (2100 mnv, granica sa Kosovom) – planine Rupa Dobrosh – Jezera Liqeni Tropojs (2230mnv) – jezera  Zemer (2280mnv) i pored malog Djeravičkog jezera (2370 mnv, najvisocije jezero u bivsoj Jugoslaviji) do samog vrha. Staza nije opasna ali je naporna jer ima dosta da se pešaci .

Vreme potrebno za uspon je oko 5 sati i 30min, i oko 4h i 30min za povratak. Prelazimo 12.5 km, ukupno 25 km.

Za uspon na Djeravicu je potrebna dozvola za prelazak drzavne granice koju izdaje granična policija Kosova i zato  je potrebna fotokopija  licnih dokumenata (pasos ili licna karta svih ucesnika) i potrebno je uplatiti 5 EUR-a po osobi. Nakon konačnog spiska učesnika, organizator 7-10 dana pred putovanje završava sa dozvolama, uz prethodnu dostavu ličnih dokumenata (kopije) učesnika. Inače dozvole sa predatim spiskom se po pravilu vade za oko 21 dan.

NAPOMENA: Prijavite se na vreme za ovu akciju.

18:00 – oko Povratak i završetak akcije. Večera u smeštaju. Hrana je po želji, obilne porcije. Kafa, čaj, domaći sokovi su gratis.

Kondicijska zahtevnost

  • K4 – Vrlo zahtevno. Više od 9 sati hodanja

Tehnička zahtevnost

  • T2 – Umereno zahtevno. Hodanje i povremena upotreba ruku. Lagano penjanje

Visinska razlika

  • VR4 – 750 m – 1000 m. Zahtevno

Nedelja:  28.07.2024 god

05:30 – Ustajemo, uzimamo lanc paket i pripremamo se za polazak ka Hridskom jezeru, najlepšeg  jezera u Crnoj Gori (1970 mnv),

07:00 – Polazak. Plav je na 960 mnv. Ulazimo u terensko vozilo, koje će nas čekati i pri povratku.  Cena 12 EUR-a po osobi (bila u 2023 god. Džipove ponaosob plaćamo. Prevozimo se do katuna Bajrovića (1.700 mnv), 16 km od Plava do katuna.

08:00 – Od katuna kreće pešačenje. Staza vodi kroz živopisne katune i borovu šumu. Od jezera sledi uspon na Hridski Krs (2358mnv) sa kojeg se pruza širok pogled na Kosovske i Albanske vrhove. Povratak preko visoravni Omerove livade (2000mnv), kruzna tura.

 Vreme pešacenja sa povratkom oko 6 sati. Kružna staza 12 km.

15:00 – oko Povratak.

Kondicijska zahtevnost

  • K2 – Umereno zahtevno. 5-7 sati hodanja

Tehnička zahtevnost

  • T2 – Umereno zahtevno. Hodanje i povremena upotreba ruku. Lagano penjanje

Visinska razlika

  • VR3 – 500 m – 750 m. Umereno zahtevno.

Možemo pojesti dobre pizze u Caffe IN u Plavu po ceni od 1.50-4 EVR-a. Ima i voćnih salata, toplih sendviča, pizza sendviči, tost sendviči, slani i slatki palačinci, raznih sladoleda. A možemo jesti u obližnjoj ćevapdžinici.

- Putovanje preko Plava – Andrijevice -  Berane – Rožaje – Ribariće do Novog Pazara gde pravimo pauzu za odmor i obed. Raška – Kraljevo – Čačak-  Beograd. Ukoliko tim putem bude zastoja zbog radova, ićemo na B.Polje, Prijepolje, Zlatibor pa Beograd.

23:30 – oko - Stižemo u Beograd.

NAPOMENA: Tokom cele akcije imaćemo veštog i spremnog lokalnog vodiča.

OPREMA I DOKUMENTA:

Polu duboke  planinarske cipele sa vibram đonom – OBAVEZNE. ! U toku vožnje plitke patike.

Obući se adekvatno vremenskim uslovima.

U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati:odeću za letnje kretanje u planini. Adekvatnu presvlaku (višeslojnu), vetrovka, kabanica, sunčane naočare, krema za sunce,  hrana, voda minimum 2 l, zaštitu od  padavina – u skladu sa vremenom za JULI mesec na planini, lična apoteka, i drugo prema ličnim navikama. Ponesite planinarske štapove, čeone lampe.

Preporuka,  ponesite i dovoljnu količinu vitamina (Magnezijum direkt (300-500) obavezno). Energetski bar u vidu čokoladica, bonžita i sl..i naravno, TELEFON ILI FOTO APARAT !

Lična karta/Pasoš/putno osiguranje.

Organizator ne snosi nikakvu odgovornost za tačnost i autentičnost  ličnih dokumenata. U slučaju nemogućnosti ulaska na planiranu lokaciju, smatraće se da je pojedinac odustao od aktivnosti i organizator ne snosi bilo kakvu odgovornost, niti je u obavezi da rešava nastalu situaciju.

Ulaznice tamo gde se plaćaju, ponaosob snosimo.

Poneti važeća lična dokumenta: Lična karta/Pasoš (svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju; Zdravstvena kartica; članska kartica PSD Kopaonik, sa plaćenom članarinom ili drugih društava u okviru PS Srbije.

U Crnu Goru i Kosovo se može sa čipovanom ličnom kratom.

Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe na broj +381616339551

Svaki učesnik dužan je da obezbedi lično medjunarodno putno i zdravstveno osiguranje.

  • Putnici su dužni da u kombiju/minibusu, ostanu na svojim mestima, i nesmeju ih napustati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da osoba koja putuje sa organizatorom, napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa organizatorom , sama snosi sve eventualne troškove i posledice. To se odnosi i na akciji prilikom planinarenja – nesme se sama udaljavati bez dozvole vodiča.
  • Učesnici akcije su dužni da poštuju satnicu određenu od strane vodiča i organizatora.
  • Organizator određuje raspored sedenja u prevozu, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu pauze.
  • Uplatom učesnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
  • Pošto je tržište nestabilno zbog naftnih derivata, moguća su i veća odstupanja cene goriva. U tom slučaju organizator zadržava pravo promena cena akcije uz doplatu za prevoz. Doplata mora biti srazmerna poskupljenju goriva.

HRANA: Iz ranca. Prema ličnim potrebama poneti sendviče, sušeno voće, banane, snikers/baunti, neki slani i slatki bar za korišćenje prilikom pešačenja.

Ishranu i smeštaj ponaosob snosimo o svom trošku - navedeno u odeljku kotizaccije.

KOTIZACIJA: 150 EUR-a , u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu NBS , ukoliko kurs DIN/EUR ostaje stabilan, a nadamo se da hoće, ukoliko ne, sledi korekcija za kursnu razliku. Isto važi i sa cenom goriva.  Može se uplatiti ceo iznos, ukoliko se nemože onda je obavezna akontacija od 100 EUR-a u din prot.vrednosti po prodajnom kursu NBS, i plaća se  7 dana nakon  prijavljivanja i davanja instrukcija za uplatu.  Ukoliko se neuplati barem akontacija, ili prijavljeni ne bude našao zamenu, smatraće se da je odustao od navedene akcije. Moguća je i mogućnost plaćanja na  rate po dogovoru učesnika i organizatora. Ceo iznos tj. poslednja rata mora biti plaćena najkasnije21 dana pre putovanja.

Aranžmanom su obuhvaćeni:  troškovi prevoza minibus/kombi visoke turističke klase, putarine, parkinzi, usluge licenciranog planinskog vodiča, kao i troškovi oko organizacije i vođenja akcije.

PONAOSOB PLAĆAMO:

*Cena noćenja (1 noć) sa doručkom, lanc paketom i večerom je 30 EUR-a. Znači 60 EUR-a ukupno /dve večere i dva doručka, noćenje/

*Cena noćenja (1 noć) sa doručkom i lanc paketom je 22 EUR-a. Znači 44 EUR-a ukupno /dva doručka i noćenje/

Nije uračunato: smeštaj, ulaznice gde se plaćaju, prevoz džipovima i ostali individalni troškovi.

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac ne može biti vraćen.

ROK ZA PRIJAVU:do popune mesta.

NAPOMENE: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

-Za vreme pešačke ture, nije poželjno konzumiranje alkohola.

- Ovo akcija je rekreativno-edukativnog karaktera, sa ciljem pešačenja u prirodi i upoznavanja geografskih i istorijskih obeležja, manje poznatih krajeva.

– Prema zakonu o turizmu(član 86,stav 4), nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost uz dužno pridržavanje pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS, mera lične zaštite i mera bezbednosti na planinarenju.Akcija je neprofitnog karaktera.

- U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja akcije najkasnije 10 dana pred početak putovanja – u tom slučaju imate pravo na refundaciju uplaćenih sredstava. - - Refundacija se obavlja u roku od 20 dana od trenutka zahteva za refundaciju. * Otkazivanje se smatra ukoliko organizator ne održi akciju u predviđenom roku, ili neponudi novi termin održavanja akcije. Novi termin akcije mora biti u roku od 90 dana od prvobitnog planiranog termina.

- Ukoliko organizator promeni termin akcije i o tome obavesti učesnike najmanje 10 dana pre prvobitnog planiranog termina , učesnici imaju dve mogućnosti:

UČESTVUJU U AKCIJI U NOVOM TERMINU:

  1. Mogu zamrznuti uplaćeni depozit ukoliko se nemogu uklopiti u novi termin. U tom slučaju depozit ostaje organizatoru, a učesnik ga može iskoristiti u bilo koju drugu akciju istog organizatora. Depozit nije vremenski ograničen, i važi dok ga učesnik neiskoristi, bez bilo kojih umanjenja i gubitaka.
  2. Za sve dostupne ili ponuđene opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanjem.
  • Ukoliko neki učesnik sam odluči da promeni plan akcije i program puta, organizator ne snosi nikakvu odgovornost da tom učesniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in check out u smeštaj / drugačija noćenja u smeštaju od onog što je organizator predvideo planom i programom.
  • Učesnici koji neizmire dugovanja i ne uplate putovanja do roka naznačenog u objavi, i koji ne obaveste organizatora na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka plaćanja, biće tretirani kao da su odustali od putovanja.
  • Zdravstveno stanje i bezbednost putnika u kom se učesnik akcije nalazi je potpuno lična stvar i lične odgovornosti. Svi učesnici akcije moraju znati u vezi bezbednosne i zdravstvene situacije zemlje gde se putuje.
  • Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, a ovo se posebno odnosi na planinarskim akcijama po planu organizatora. Organizator se ograđuje od bilo koje odgovornosti prilikom akcije.
  • Svi učesnici uplatom aranžmana potvrđuju da su saglasni sa istom, kao i uslovima koji su napomenjeni.

Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

* Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u minibusu nije preporučljivo, jer  prevoznik  ne odgovara za iste! Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.

  • Učesnici akcije su dužni da poštuju satnicu određenu od strane vodiča i organizatora.
  • Organizator određuje raspored sedenja u prevozu, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu pauze.
  • Učesnici akcije dužni su da se međusobno uvažavaju, jer idemo na prelepu akciju.

*Organizator nemože uticati na dužinu putovanja do planirane lokacije, vremena polaska, povratka ili obilaska.

*Učesnici akcije su u obavezi da se upoznaju sa režimom države u koju putuju, kao i ulaznim viznim režimom. Takođe su dužni da poštuju važeće zakonske carinske propise.

* Prostor za prtljag u minibusu je ograničen i predviđena količina prtljaga po putniku je 1 ranac veći ili 1 torba i 1 ranac manji do 30 L (za jednodnevne akcije)

PRIJAVE SE VRŠE PUTEM MAILA: zoran. a.dj@hotmail.com ; nakon prijave učesnik obaveštava organizatora telefonom.

Treba poslati:

  • Ime i Prezime, adresu stanovanja, članstvo u PSD Kopaonik (broj kartice) ili drugih društava (broj kartice) u okviru PSS, sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, kontakt telefon, datum i godinu rođenja. i obavestiti organizatora telefonom.
  • Ukoliko želite da se učlanite u PSD Kopaonik, obavestite organizatora.

ORGANIZACIJA: PLANINARSKO – SKIJAŠKO DRUŠTVO ,,KOPAONIK – BEOGRAD

VODIČ: Zoran A Đukić – licencirani planinski vodič;  

1)-Uverenje PLANINARSKI  SAVEZ SRBIJE:del.br.73/23-15

2)-Sportski vodič III -  nivo:reg.br.uver.598-1/23 ;Fakultet za sport i psihologiju –     Novi Sad

Mejl:zoran.a.dj@hotmail.com

www.psd-kopaonik.org.rs

Mob.br.0616339551

Листа електронске поште за Планинаре