Планинарске новости

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Датум: 29.12.2023
Водич: СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ
Место одржавања: ЛУТРАКИ, КАЈМАКЧАЛАН

ЛУТРАКИ, КАЈМАКЧАЛАН

од 29.12.2023. до 02.01.2024.

Први дан – ПЕТАК (29.12.2022.)

Полазак аутобуса у 20,00 часова. Место поласка биће накнадно одређено.  Вожња аутопутем преко Македоније до граничног прелаза Евзони на граници са Грчком. Успутне паузе и царинске формалности. Обилазак меморијалног комплекса Поликастро.

Други дан  - СУБОТА (30.12.2022.)

Долазак у Солун. Обилазак Српског војног гробља на Зејтинлику а после тога слободно време за разгледање града Наставак вожње за Лутраки. Смештај у хотел. Слободно време за одмор од путовања, упознавање са околином и могућност купања у минералној води са температуром од 37 степени у базенима или на отвореном. Ноћење.

Трећи дан –НЕДЕЉА (31.12.2022.)

Доручак. Припрема за успон на Кајмакчалан. Долазак аутобусом до ски центра Ворас. Љубитељи скијања уместо успона на врх могу да скијају. Успон на врх планине Ниџе - Кајмакчалан (2521 м). Повратак у хотел у поподневним часовима. Припрема за дочек. Дочек Нове године уз свечану вечеру и музички програм. Ноћење.

Четврти дан –ПОНЕДЕЉАК (01.01.2023.)

Доручак. Пешачка тура до места Като Лутраки, где се налази српско војно гробље и црква коју су зидали српски војници. Ко не жели на пешачење, има слободно време за коришћење базена са топлом минералном водом и прекрасну могућност да се на отвореним базенима, под заснеженим небом релаксира у минералној води темперетуре 37 степени. Ноћење.

Пети дан – УТОРАК (02.01.2023.) 

Доручак. Напуштање соба до 9 ч. Полазак за Србију. Успут обилазак места где се налазе остаци споменика са есхумираних српских војних гробаља из Великог рата. Краће задржавање у Едеси за разгледања највећег водопада у Грчкој. Након тога наставак путовања ка граничном прелазу Евзони. Долазак Београд у касним вечерњим сатима.

Котизација – 90 евра у динарској противвредности, за превоз на релацији Београд – Солун – Лутраки - Београд.

Три ноћења са доручком око 55 е, свечана новогодишња вечера и жива музика око 25 е плаћају се на рецепцији хотела.

СМЕШТАЈ:  Ноћење са доручком у хотелу «Алмопиа». Собе са купатилом, топлом водом и парним грејањем. Кафа је бесплатна.

Путно осигурање, коришћење базена (око 3 евра/дневно) и индивидуални трошкови падају на терет путника.

Обавезно понети: пасош, планинарску картицу, одговарајућу одећу и обућу за боравак на планини у зимским условима, купаћи костим, баде мантил а љубитељи скијања опрему за скијање.

За реализацију ове акције потребно је минимум 40 учесника.

Водич не сноси одговорност за планинаре са здравственим тешкоћама који су се пријавили за успон.

Посебне напомене: сваки учесник иде на сопствену одговорност у складу са Правилником о безбедности Планинарског савеза Србије.

За путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранције путовања. 

                                                                                                      Организатор : СТАНОЈЕ СТОЈКОВИЋ, 

                                                                                                                                            Моб: 062/211-017

ЛУТРАКИ (Доњи Пожар) је мало туристичко место са око 2000 житеља. Налази се на 700 км од Београда. Са својим минералним лековитим изворима познато је од времена Александра Македонског. Место обилујe са ресторанима, продавницама и кафетерјама. Овде посетилац може да комбинује минералну топлу воду у базенима са планинарењем, посетама уникатних пећина или скијањем на планини Ворас (Кајмакчалан). Област је планинска. Токови топлих и хладних вода заједно са богатством флоре даје овом региону јединствену лепоту од далеке 1920 год када је први пут проглашен за "природну бању". Температура воде је од 37 - 38 целзијусових степени. Воде су лековите и препорачују се за разна оболења.

   

 

Comments

Датум: 05.11.2023
Водич: Jovan Đokič
Место одржавања: Околина Београда

Comments

Датум: 03.11.2023
Водич: RADOVAN VUČKOVIĆ
Место одржавања: REPUBLIKA HRVATSKA, KUTIJEVO
53456   
PLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUŠTVO “KOPAONIK” BEOGRAD
                                             Zmaja od Noćaja 9/ IV , 11000 Beograd
                                                                  www. psk-kopaonik.org.rs
                 ZA ČLANOVE ORGANIZUJE PLANINARSKI IZLET U REPUBLIKU HRVATSKU NA
                                                SLAVONSKE PLANINE  
                    PAPUK Ivočka glava (913 m) – KRNDIJA (556 m)
                                                 Manifestacija - Dani vina u Kutjevu
                                            3 - 5. novembar 2023. godine
- U petak, 03.novembra, u 7 .00 časova, polazimo ispred Opštine N.Beograd, auto-putem preko graničnog prelaza Šid stižemo u Vukovar.U Vukovaru se zadržavamo oko sat vremena u obilasku grada na Vuki. Polazak iz Vukovara oko 11.00 časova, nastavljamo putovanje Slavonijom pored Osijeka, Našica, Orahovice i oko 13.00 časova bismo trebali biti u manastiru Orahovica- Duzluk i crkvi Svetog Nikole (jedan od najstarijih i najznačajnijih središta duhovnog okupljanja Srba Slavonije).
                                                       36z34_optimized.jpg 
Nastavljamo put do Kutjeva, tamo ćemo se kratko zadržati u nabavci vina u vinariji Bodegrajac i obilasku Kutjeva gde će se u narednim danima odvijati tradicionalna manifestacija Dani Vina. Nakon toga polazimo do našeg konačnog odredišta u mesto Velika i hostela Vila Štefica.Nakon razmeštaja u hostelu “ Vila Štefica '', kasnijeg ručka uz drugarsko veče, pesmom i muzikom sa gitare, odlazimo na počinak .
                                                      fdg_optimized.jpg

               4zu34_optimized.jpg   45645_optimized.jpg     

- U subotu, 04. novembra, doručak u hostelu i polazak prema početnoj tačci marš rute u s.Velika ( 289 m.nv.) prema Papuku u 08.30 časova.Nastavljamo pešačenje pored planinarskog doma Mališćak prema kt.913 mnv. Ivočka glava.Tu pravimo polučasnu pauzu za odmor.Nastavljamo pešačenje spuštajuci se do jednog prevoja gde nas čeka autobus. Planinarska staza je duga 13 km i taje 4-5 časova, sa nadmorskom visinom u penjanju od 620 m. Autobusom odlazimo do 4 km udaljenog planinarskog doma Jankovac.
Od 15,00-17,00 časova je vreme za odmor i obilazak prirodnih lepota u neposrednoj blizini pl.doma Jankovac (jezara, vodopada i ostalih prirodnih lepota Parka prirode Papuk. Postoji i lepa staza zdravlja koja se obiđe za sat vremena.
                 

             trtzzu.jpg zuzu.jpg     

- U 17.00 časova je polazak za Veliku, ručak u hostelu, a potom odlazak u Kutjevo gde nastavljamo druženje sa planinarima HPD "Vidim" iz Kutjeva povodom manifestacije Dani vina koja se ovde tradicionalno održava uz muziku.
            z567z_optimized_optimized.jpg t55_optimized.jpg 
- U 23.00 časova je povratak u Veliku na noćenje u Vilu Štefica.
- U nedelju, 05.novembra, odlazimo iz Vile Štefica prema Kutjevu, gde stižemo do 08.30 časova. U 09.00 je otvaranje manifestacije Dani vina.
- Od 09.00-14.00 časova je pešačka tura na Krndiji: s.Mitrovac- odmoriste Mlaka (556 m) - Kutjevo. Dužina staze je 14 km. Ima i znatno kraćih staza za one koji to žele, a koje vode lokalni licencirani vodiči.
Od 14,00-17,00 časova je vreme za ručak i druženje planinara kao i obilazak Kutjeva u kome se nastavlja manifestacija Dani vina, uz mažuretkinje i prigodan muzički program.
Polazak za Beograd je u 17,00 časova , a dolazak do 22.00 časa.
,
CENA: u protivvrednosti 130 evra (troškovi prevoza, 2 noćenja u hostelu Vila Štefica u dvo i tro-krevetnim sobama sa kupatilom, sa jednim bogatim slavonskim doručkom u subotu ujuto, 2 kompletna ručka sa aperitivom i jednim pićem posle jela za petak i subotu, boravišnom taksom, ulaznicom u Park prirode Papuk i organizacioni troškovi vodiča). Organizator manifestacije je uvek do sada obezbeđivao besplatan slavonski doručak u nedelju, ali na to se ne smemo osloniti pa imajte nešto obezbeđene hrane za doručak. Ručak je moguće kupiti na samoj manifestaciji na štandovima ispod šatora po pristupačnim cenama.
- Uplate ponedeljkom na sastanku društva u prostorijama MZ Terazije br.45 od 19,00 - 20,00 časova, ili kod vodiča.
,
NAPOMENA: Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja. U zavisnosti od vremenskih uslova i drugih okolnosti koje bi negativno uticale na izvodjenja planinarske akcije (izleta), vodic ima PRAVO izmene plana, radi zastite zivota i zdravlja ucesnika planinarske akcije (izleta). Na planinarsku akciju (izlet) mogu se prijaviti samo zdravi i psihofizicki spremni planinari.Poneti planinarsku i zdravstvenu karticu overenu za 2023-tu godinu i pasoš važeći barem još 3 meseca uključujući sa danom povratka.
,
                 VODIČ:RADOVAN VUČKOVIĆ tel.063/327458,2607179,vucko60@gmail.com

Comments

Датум: 21.10.2023
Водич: SLAVIŠA PETROVIĆ
Место одржавања: REPUBLIKA SRBIJA, DELIBLATSKA PEŠČARA
   PLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUŠTVO “KOPAONIK” BEOGRAD
                                                                    Zmaja od Noćaja 9/ IV , 11000 Beograd
                                                                                                  www. psd-kopaonik.org.rs
                                                                    ZA ČLANOVE ORGANIZUJE PLANINARSKI IZLET NA
                                                        D E L I B L A T S K O J  P E Š Č A R I 
                                                                   (BOJE   RUJA)
                                                                            21.10.2023 /SUBOTA/
1. Polazak na izlet je 21.10.2023. god. u 08.30 časova sa parkinga ispred opštine NBGD. Vožnja autobusom maršrutom Beograd-Pančevo-Čardak (Deliblatska peščara), dužine 75 km.
2. Povratak u Beograd je 21.10.2023. god. do 21.00 čas, obrnutom maršrutom.
3. Oko 10.15 časova je dolazak na Čardak (Deliblatska peščara). Po dolasku u Deliblatsku peščaru biće kratak odmor od oko 45 minuta predviđen za osveženje uz kafu i čaj i pripremu za polazak na pešačku turu  DELIBLATSKA PEŠČARA ili Banatski pesak jedinstvena je peščara u Evropi, a nalazi se u jugoistočnom delu srpske pokrajine Vojvodine, u južnom Banatu. Ova prostrana oblast površine od oko 300 km², čije su glavne peščane mase elipsoidnog oblika okružene plodnim lesnim poljoprivrdnim površinama, proteže se između Dunava i jugozapadnih padina Кarpata. Ovaj spomenik istorije prirode Panonske nizije jedno je od retkih pribežišta za mnoge specifične vrste flore i faune, koje u evropskim i svetskim razmerama predstavljaju prirodne retkosti. Peščara predstavlja geomorfološki i ekološko-biogeografski fenomen ne samo Panonske nizije, već i čitave Evrope. Bogatstvo flore ovog područja se ogleda u postojanju od oko 900 vrsta viših biljaka, od kojih su mnoge relikti i rariteti, kao i vrste koje su u svom rasprostranjenju ograničene na Panonsku niziju. Jedino se ovde, u odnosu na čitav prostor Srbije nalaze: banatski božur, stepski božur, Pančićev pelen, šerpet i Degenova kockavica. Svoje stanište ovde je našlo i 20 vrsta orhideja. Prirodnu autohtonu šumsku vegetaciju predstvljaju šume bele lipe i krupnolisnog medunca. Deliblatska peščara je u vegetacijskom smislu mešavina stepe i šumo-stepe, koju odlikuje mozaik travnih, žbunastih i šumskih staništa. Zbog prisustva velikog broja vrsta ptica, od kojih su mnoge retke i ugrožene, ovo područje je uvršćeno u najznačajnija staništa ptica u Evropi – IBA područje. Iz grupe grabljivica, koje su najugroženije ptice, zastupljene su vrste kao što su: banatski soko, orao krstaš i orao kliktaš. Njihovo pojavljivanje uslovljeno je pašnjačkim površinama i prisustvom tekunice, koja predstavlja osnov njihove ishrane. Od stanovnika životinjskog carstva peščare, ovom prilikom izdvajamo prisustvo: vuka, jelena, srne i divlje svinje. Prirodne karakteristike i jedinstvenost ovog kraja čine ga pogodnim za rekreaciju, lov i ribolov, nautički turizam, a pre svega ekološki turizam. U cilju zaštite ovog područja, Deliblatska peščara je proglašena za Specijalni rezervat prirode. Od 2002. godine Deliblatska peščara nalazi se na preliminarnoj listi Uneska kao područje izuzetnih prirodnih vrednosti.

      IMG_20211009_115230673_optimized.jpg IMG_20211009_112539438_optimized.jpg IMG_20211009_133237000_optimized.jpg IMG_20211009_144949305_optimized.jpg

4. U 11.00 časova je polazak na pešačku turu iz centra odmarališta novom stazom broj 7, dužine 12 km, (Bracina staza: Planinari „Jelenka“ obeležili su na Čardaku sedmu stazu koja će nositi naziv „Bracina staza“ kao pomen na Bratislava Stojanovića - Bracu, dugogodišnjeg člana „Jelenka“ i velikog ljubitelja planinarstva, prirode i posebno Deliblatske peščare koji je preminuo 31. marta 2020. godine. Posebnost nove, Bracine staze, je i u tome što u najvećem delu prolazi kroz predele četinara i po tome se razlikuje od svih do sada obeleženih staza na Čardaku, kojih je do sada bilo 6, a dužine su im od 3 do 15 km. Bracina staza je drugačija i po boji i obeležena je narandžasto-belim oznakama. Nadamo se da će ljubitelji prirode uživati u lepoti ove staze i mirisu četinara i da će ona biti večni pomen jednom velikom i nesebičnom čoveku, bivšem atletičaru, orijentircu, planinaru, ali i direktoru nekadašnje pančevačke pivare i stvoritelju pivskih brendova Weiffert, Pančevačko i Božićno pivo). Na pešačkoj stazi se mogu videti predivni koloritni predeli sa mnoštvom prelepih boja koje su u ovo doba jeseni neverovatno izražene.
5. Za sve koji žele manje da pešače, alternativa su kraće pašačke staze od 3,5+3,5 km i sa boravkom u predivnom rekreativnom centru.
6. Najveći deo radnje filma „Кo to tamo peva“ sniman je u Deliblatskoj peščari. Tu je sniman i film „Boj na Кosovu“.

     

          IMG_20211009_113732377_optimized.jpg   IMG_20211009_144949305_optimized.jpg     

7. Do 16.30 časova je završetak svih aktivnosti.
8. Od 17.00 do 18.45 časova je vreme predviđeno za zajednički ručak svih učesnika uz„živu“ muziku.
9. U 19.00 časova je polazak za Beograd.
10. DOLAZAK u Beograd je do 21.00 čas.
SA SOBOM OBAVEZNO PONETI:
 - Važeću ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku člansku karticu sa plaćenom članarinom za 2023. godinu.
Odeću za HLADNO i TOPLO vreme kao i DOBRO RASPOLOŽENJE. SVE BRIGE I PROBLEME OSTAVITI KOD KUĆE!!!
CENA IZLETA JE: 3.000 dinara ( troškovi prevoza, ručak, ulaznica za rezervat prirode Deliblatska peščara i organizacijski troškovi vodiča). U slučaju otkazivanja, akontacija od 1.500 din, vraća se do 09.10.2023. godine uz pronađenu zamenu onog ko otkazuje planirani izlet. 
      IMG 20211009 171522239 optimized
POSEBNE NAPOMENE:
Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja. Vodič zadržava pravo da u slučaju nepredvidjenih okolnosti i loših vremenskih neprilika, izmeni plan. Obavezno poneti svoju planinarsku člansku karticu sa plaćenom markicom za 2023. god. Za eventualne zdravstvene probleme koji se ne prijave vodiču pre polaska na akciju, vodič ne snosi odgovornost.  

                  VODIČ: Slaviša Petrović tel. 011/651-8254, 064/155-2607 
                                                                                            slpetrovic234@gmail.com

Comments

Датум: 15.10.2023
Водич: RADOVAN VUČKOVIĆ
Место одржавања: Fruška gora

      

 7vf

            PLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUSTVO “KOPAONIK” BEOGRAD
                                                     Zmaja od Noćaja 9/ IV , 11000 Beograd
                                                           www. psd-kopaonik.org.rs
                                     ZA ČLANOVE ORGANIZUJE PLANINARSKI IZLET
                                           FRUŠKA GORA (kt.470 m)
                                                                 Banja Vrdnik   
                                                              15. oktobra 2023 godine
Polazak u 08.00  časova sa parkinga, ispred Opštine N.Beograd.  
Nastavak vožnje autoputem do rumske raskrsnice, a zatim odlazimo prema Vrdniku gde dolazimo do 9.30 časova. Pauza za kafu i kratak odmor u nekom od banjskih restorana. Oni koji žele samo kupanje u banji ostaju tamo, a ostali polaze autobusom do Vršačke kule.
               1sds 
               3ex
Nakon penjanja na kulu i posmatranja okoline sa predivnog vidikovca, nastavljamo pešačenje prema Vrdniku, naselju Kolonija u pravcu Kraljeve stolice, nakon čega vencom idemo prema spomen obeležju Ivana Stambolića, zatim se spuštamo prema banji Vrdnik. Ukupna pešačka tura je dužine 13 km, umerenog je hoda i traje do 4-5 časova.
             2sd      
         Grupa koja ide samo na kupanje može to učiniti odmah po dolasku u banju jer karta važi od 8-14 časova ili od 15 do povratka kući, a to je u 19.00 časova. Pa se vi opredelite za varijantu koja vam odgovara. Preostalo vreme iskoristite za obedovanje i obilazak banje Vrdnik. Grupa koja se vrati sa cele ture može takođe da ode na kupanje na zatvoreni bazen od 15 časova, pa do našeg povraka za koji moraju biti spremni u 19.00 časova.
Polazak za Beograd je u 19.00časova, a dolazak do 20.30 časova.
                          4ded
 
OPREMA: Prilagođena godišnjem dobu. Obavezna zaštita od kiše, vetra, toplija odeća, dobra obuća. Oprema za kupanje u termalnoj vodi banje Vrdnik.
NAPOMENA: Poneti plan. i zdrav. knjižicu,overene za 2023 godinu.
HRANA: Iz ranca i mogućnost ishrane u nekom od vrdničkih restorana.
CENA :1600 dinara
         U cenu ulazi: Prevoz i organizacijski troškovi vodiča. Ulaznica za bazen je 700 dinara za odrasle (za penzionere i decu od 3-15 godina karta je 500 dinara) i svako je posebno plaća.
Prijava u prostorijama društva, MZ Terazije 45 , pon. od 19-20.30 časova, ili u dogovoru sa vodičem.
mmmj
.
POSEBNE NAPOMENE:  Za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja. Vodič zadržava pravo da u slučaju nepredvidjenih okolnosti i loših vremenskih neprilika, izmeni plan. Za eventualne zdravstvene probleme koji se ne prijave vodiču pre polaska na akciju, vodič ne snosi odgovornost.  
.
                    Vodič:Radovan Vučković, 063/327-458 ,email:vucko60@gmail.com                                              

Comments

Датум: 15.10.2023
Водич: Jovan Đokič
Место одржавања: Околина Београда

Comments