Планинарске новости

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Датум: 20.09.2024
Водич: Zoran Đukić
Место одржавања: R.Crna Gora

🏔️GOROSTASNA BJELASICA 🏔️

> PONOS CRNE GORE <

(Mučnica (1812 mnv), BJELOGRIVAC (1970 mnv), STRMENICE-CRNOG VRHA (2122 mnv),CRNA GLAVA (2139 mnv), TURJAK (1912 mnv)

 

📅 Datum: 20 – 22 SEPTEMBAR 2024 God.
🗺️ Destinacija: Vrhovi – Mučnica, Bjelogrivac, Strmenice-Crnog vrha, Crna Glava, Turjak - R.Crna Gora
🔍 Vodič: Zoran Đukić

Bjelasica je pitoma, lepa planina, bogata šumom i oslonac nacionalnog parka Biogradska Gora, bogata je raznovrsnim biodivererzitetima. I kao tako raskošna, uvek je bila važna za stočare. Plodne i bogate kose i doline su izvor života, pa su se stočari borili za svoje parče zemlje. Ali danas to nije tako, danas dosta manje ima stočara, a svaki pejzaž na kom se vidi stado ispunjava nam dušu.

Bjelasica (Bela planina), nalazi se između dve moćne reke: Tare i Lima. Sve rečice, potoci, idu ka Tari i Limu, pa tako sneg sa Bele planine Drinom, Savom i Dunavom putuje ka Crnom moru.

Bjelasica je jedina planina vulkanskog porekla u C.Gori. Prostire se na približno jednakoj širini i dužini, ona se prostire na 620 kvadratnih kilometara površine, i ona je najprohodnija Crnogorska planina.

Reljefnu celinu čine tri planinska niza, uokvirena i ispresecana rečnim dolinama. Najviši među vrhovima iznad 2000 metara je Crna glava (2139 m). Blagošt Bjelasice, osim travnatih padina i ušuškanih dolinica, čine i njeni izvori, rečice i jezera. Ime planine je slovenskog porekla, od reči bijelo, bjelasati, blještati na suncu, jer je veći deo godine pod snegom.

Uverićete se i sami da voda sa Bjelasice ima to “nešto” što ne možete da odredite, ali vam mnogo prija. Da li je tajni sastojak u snegu, ili možda u stenama, ili je u pitanju neka magija vila – još nije utvrđeno. Bjelasica je hidrološki jedan od najbogatijih prostora Crne Gore. Njene stene su vododržive, pa se izvori javljaju svuda, a retko presušuju i vrlo su hladni jer ih uglavnom hrane snežni smetovi. Kofilj ispod Zekove glave je najhladniji bjelasički izvor. Lednička jezera, rasuti komadi ogledala po kojima se klizaju pufnasti oblaci, senke vrhova i drveća, posebno su bogatstvo Bjelasice. Bez njih, njeni pejzaži ne bi bili tako veličanstveni, uzbudljivi i mistični. Sva jezera su lednička i, bez obzira na lepotu, na - žalost, osuđena su na postepeno nestajanje.

PLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUŠTVO ''KOPAONIK'', BEOGRAD za članove organizuje

PLANINARENJE NA BJELASICI.

Na akciji mogu učestvovati registrovani članovi PSD Kopaonik, kao i članovi drugih planinarskih organizacija koji su u PSS, sa plaćenom članarinom za 2024 god.. Za akciju je neophodno dobro zdravstveno stanje kao i standardna psihofizička kondicija. Međutim, oni koji imaju određene zdravstvene probleme pre odlaska na planinu trebalo bi da regulišu krvni pritisak, šećer u krvi, astmu i slična stanja koja mogu da se pogoršaju na planini.

POLAZAK:

Petak 20.09.2024.godine.

Polazak, sa parkinga, ugao Sarajevske i Drinske. Dođite deset minuta ranije, da bi krenuli na vreme.

Svi zainteresovani mogu se obratiti oko detalja:na E-mail ili mob.tel. /viber, WhatsApp i Messenger. 

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu.

PLAN:

Petak 20.09.2024 god.

10:00 – Polazak. Pravac kretanja:Autoputem do Čačka – Zlatibor – Nova Varoš – Prijepolje – Bjelo Polje – Ravna Rjeka. Usputne pauze za osveženje i toalet.

17:00 – oko Stižemo u Bjelo polje. Nakon pauze utovaramo naše stvari u džipove i polazimo ka planinskom domu Cmiljača (1760 mnv), koji se nalazi na severnim padinama planine Bjelasica i pripada Bjelopoljskoj opštini. Smeštaj u višekrevetnim sobama.

Subota: 21.09.2024 god.

06:00 - Ustajemo i pripremamo se na planinarsku turu nazvanu ,,4 vrha,, Domaćin nam sprema doručak.

07:00 - Sa 1760 metara se lagano zagrijavamo i idemo na vrh Mučnica 1812 mnv., koji pripada teritoriji opštine Mojkovac.  Sa Mučnice se prostire predivan pogled na kanjon rijeke Tare, Durmitor i prašumu Biogradska gore.

Tu pravimo mali zaokret pa laganim koracima kroz jedan od najlepših živih katuna na Bjelasici idemo na vrh Bjelogrivac 1970 mnv. Sa Bjelogrivca uživamo u pogledu na Komove,  i na najveci vrh Bjelasice Crnu Glavu 2139 mnv.

Nastavljamo dalje preko Suvog i Mokrog polja do jednog od najvećih vrhova Bjelasice Strmenice - Crnog Vrha 2122mnv odakle se pruža spektakularan pogled na Prokletije, Hajlu, Djeravicu, Peštersku visoravan itd.

Polako se okrećemo ka našoj bazi planinarskom domu Cmiljača i preko vrha Turijak 1912 mnv se spuštamo do pl.doma.

Staza je srednje zahtevna . Dužina oko 15 kilometara.

Kondicijska zahtevnost:

  •  K2 – Umereno zahtevno. 5-7 sati hodanja

Tehnička zahtevnost:

  • T2 – Umereno zahtevno. Hodanje i povremena upotreba ruku. Lagano penjanje

Visinska razlika:

  • VR2 – 250 m – 500 m. Umereno lagano

Nedelja: 22.09.2024 god.

07:00 - Ustajemo i pripremamo se na planinarsku turu niz planinu Bjelasicu. Domaćin nam sprema doručak.

08:00 - Spuštamo se pešice niz severne padine Bjelasice kroz netaknutu šumu i predivnu prirodu kroz selo Rakita do na glavni magistralni put gde će nas čekati prevoz. Krećemo sa 1760 mnv i spuštamo se na oko 700 mnv.

Dužina staze 11 kilometara.

Kondicijska zahtevnost:

  •  K2 – Umereno zahtevno. 5-7 sati hodanja

Tehnička zahtevnost:

  • T2 – Umereno zahtevno. Hodanje i povremena upotreba ruku. Lagano spustanje

Visinska razlika:

  • VR5 – Više od 1.000 m. Vrlo zahtevno.

ROK ZA PRIJAVU:

Rok za prijavljivanje do popune mesta.

Rok za otkazivanje ture od strane organizatora je 3 dana pre ture (loši vremenski uslovi, nedovoljan broj prijavljenih itd.)

OPREMA I DOKUMENTA:

Polu duboke  planinarske cipele sa vibram đonom – OBAVEZNE. ! U toku vožnje plitke patike.

Obući se adekvatno vremenskim uslovima.

U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati:odeću za letnje kretanje u planini. Adekvatnu presvlaku (višeslojnu), vetrovka, kabanica, sunčane naočare, krema za sunce,  hrana, voda minimum 2 l, zaštitu od  padavina – u skladu sa vremenom za septembar mesec na planini, lična apoteka,i drugo prema ličnim navikama. Ponesite kacigu,planinarske štapove, čeone lampe.

Preporuka,  ponesite i dovoljnu količinu vitamina (Magnezijum direkt (300-500) obavezno). Energetski bar u vidu čokoladica, bonžita i sl..i naravno, TELEFON ILI FOTO APARAT !

Lična karta/Pasoš/putno osiguranje.

Organizator ne snosi nikakvu odgovornost za tačnost i autentičnost  ličnih dokumenata. U slučaju nemogućnosti ulaska na planiranu lokaciju, smatraće se da je pojedinac odustao od aktivnosti i organizator ne snosi bilo kakvu odgovornost, niti je u obavezi da rešava nastalu situaciju.

Ulaznice tamo gde se plaćaju, ponaosob snosimo.

Poneti važeća lična dokumenta: Lična karta/Pasoš (svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju; Zdravstvena kartica; članska kartica PSD Kopaonik, sa plaćenom članarinom ili drugih društava u okviru PS Srbije.

U C.Goru se može sa čipovanom ličnom kratom.

Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe na broj +381616339551

Svaki učesnik dužan je da obezbedi lično medjunarodno putno i zdravstveno osiguranje.

  • Putnici su dužni da u prevozu ostanu na svojim mestima, i nesmeju ih napustati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da osoba koja putuje sa organizatorom, napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa organizatorom , sama snosi sve eventualne troškove i posledice. To se odnosi i na akciji prilikom planinarenja – nesme se sama udaljavati bez dozvole vodiča.
  • Učesnici akcije su dužni da poštuju satnicu određenu od strane vodiča i organizatora.
  • Organizator određuje raspored sedenja u prevozu, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu pauze.
  • Uplatom učesnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
  • Pošto je tržište nestabilno zbog naftnih derivata, moguća su i veća odstupanja cene goriva. U tom slučaju organizator zadržava pravo promena cena akcije uz doplatu za prevoz. Doplata mora biti srazmerna poskupljenju goriva.

HRANA: Iz ranca na akciji -  prema ličnim potrebama poneti sendviče, sušeno voće, banane, snikers/baunti, neki slani i slatki bar za korišćenje prilikom pešačenja. Poneti papuče za dom, peškire, gel za tuširanje, i sredstva za ličnu higijenu.

Cena ishrane u domu: doručak 6 EUR-a. Ručak 10 EUR-a. Večera 10 EUR-a. Spavanje 10 EUR-a. Smeštaj, ishranu i prevoz džipovima (60 E za 4-5 osoba, u zavisnosti od džipa) ponaosob plaćamo domaćinu.

KOTIZACIJA: 115 EUR-a , u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu vaše poslovne banke.  ukoliko kurs DIN/EUR ostaje stabilan, a nadamo se da hoće, ukoliko ne, sledi korekcija za kursnu razliku.  Može se uplatiti ceo iznos, ukoliko se nemože onda je obavezna akontacija od 70 EUR-a u din prot.vrednosti po prodajnom kursu vaše poslovne banke., i plaća se  5 dana nakon  prijavljivanja i davanja instrukcija za uplatu.  Ukoliko se neuplati barem akontacija, ili prijavljeni ne bude našao zamenu, smatraće se da je odustao od navedene akcije.

Aranžmanom su obuhvaćeni: troškovi oko organizacije i vođenja akcije, ishrana i noćenja vozača, usluge licenciranog planinskog vodiča.

PONAOSOB PLAĆAMO:

  • Smeštaj, ishranu u domu (kao što je opisanu na mestu gde je hrana), prevoz džipovima (60 EUR-a za 4-5 osoba u zavisnosti od džipa)

Nije uračunato: ulaznice/takse gde se plaćaju, i ostali individalni troškovi.

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac ne može biti vraćen.

NAPOMENE: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

-Za vreme pešačke ture, nije dozvoljeno konzumiranje alkohola i psihoaktivnih supstanci.

- Svaki učesnik dužan je da tokom akcije sluša upustva vodiča, ukoliko učesnik neželi sarađivati, vodič ga može isključiti sa akcije, gde će ta osoba snositi sve troškove povratka o svom trošku

- Ovo akcija je rekreativno-edukativnog karaktera, sa ciljem pešačenja u prirodi i upoznavanja geografskih i istorijskih obeležja, manje poznatih krajeva C.Gore

– Prema zakonu o turizmu(član 86,stav 4), nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost uz dužno pridržavanje pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS, mera lične zaštite i mera bezbednosti na planinarenju. Akcija je neprofitnog karaktera.

- U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja akcije najkasnije 10 dana pred početak putovanja – u tom slučaju imate pravo na refundaciju uplaćenih sredstava. - - Refundacija se obavlja u roku od 20 dana od trenutka zahteva za refundaciju. * Otkazivanje se smatra ukoliko organizator ne održi akciju u predviđenom roku, ili neponudi novi termin održavanja akcije. Novi termin akcije mora biti u roku od 90 dana od prvobitnog planiranog termina.

- Ukoliko organizator promeni termin akcije i o tome obavesti učesnike najmanje 10 dana pre prvobitnog planiranog termina , učesnici imaju dve mogućnosti:

UČESTVUJU U AKCIJI U NOVOM TERMINU:

  1. Mogu zamrznuti uplaćeni depozit ukoliko se nemogu uklopiti u novi termin. U tom slučaju depozit ostaje organizatoru, a učesnik ga može iskoristiti u bilo koju drugu akciju istog organizatora. Depozit nije vremenski ograničen, i važi dok ga učesnik neiskoristi, bez bilo kojih umanjenja i gubitaka.
  2. Za sve dostupne ili ponuđene opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanjem.
  • Ukoliko neki učesnik sam odluči da promeni plan akcije i program puta, organizator ne snosi nikakvu odgovornost da tom učesniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in check out u smeštaj / drugačija noćenja u smeštaju od onog što je organizator predvideo planom i programom.
  • Učesnici koji neizmire dugovanja i ne uplate putovanja do roka naznačenog u objavi, i koji ne obaveste organizatora na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka plaćanja, biće tretirani kao da su odustali od putovanja.
  • Zdravstveno stanje i bezbednost putnika u kom se učesnik akcije nalazi je potpuno lična stvar i lične odgovornosti. Svi učesnici akcije moraju znati u vezi bezbednosne i zdravstvene situacije zemlje gde se putuje.
  • Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, a ovo se posebno odnosi na planinarskim akcijama po planu organizatora. Organizator se ograđuje od bilo koje odgovornosti prilikom akcije.
  • Svi učesnici uplatom aranžmana potvrđuju da su saglasni sa istom, kao i uslovima koji su napomenjeni.

Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

* Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u minibusu nije preporučljivo, jer  prevoznik  ne odgovara za iste! Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.

  • Učesnici akcije su dužni da poštuju satnicu određenu od strane vodiča i organizatora.
  • Organizator određuje raspored sedenja u prevozu, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu pauze.
  • Učesnici akcije dužni su da se međusobno uvažavaju.
  • *Organizator nemože uticati na dužinu putovanja do planirane lokacije, vremena polaska, povratka ili obilaska.

*Učesnici akcije su u obavezi da se upoznaju sa režimom države u koju putuju, kao i ulaznim viznim režimom. Takođe su dužni da poštuju važeće zakonske carinske propise.

* Prostor za prtljag je ograničen i predviđena količina prtljaga po putniku je 1 ranac veći ili 1 torba (NAPOMENA: nikako kofer sa točkićima) i 1 ranac manji do 25 L (za jednodnevne akcije)

PRIJAVE SE VRŠE PUTEM MAILA: zoran. a.dj@hotmail.com ; nakon prijave učesnik obaveštava organizatora telefonom.

Treba poslati:

  • Ime i Prezime, adresu stanovanja, članstvo u PSD Kopaonik (broj kartice) ili drugih društava (broj kartice) u okviru PSS, sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, kontakt telefon, datum i godinu rođenja. i obavestiti organizatora telefonom.
  • Ukoliko želite da se učlanite u PSD Kopaonik, obavestite organizatora.

ORGANIZACIJA: PLANINARSKO – SKIJAŠKO DRUŠTVO ,,KOPAONIK – BEOGRAD

VODIČ: Zoran A Đukić – licencirani planinski vodič MB.964 

1)-Uverenje PLANINARSKI  SAVEZ SRBIJE:del.br.73/23-15

2)-Sportski vodič III -  nivo:reg.br.uver.598-1/23 ;Fakultet za sport i psihologiju –     Novi Sad

Mejl:zoran.a.dj@hotmail.com

www.psd-kopaonik.org.rs

Mob.br.0616339551