Планинарске новости

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Датум: 09.08.2024
Водич: Zoran Đukić

🏔️🏔️🏔️  PROKLETIJE 🏔️ 🏔️ 🏔️

GOROSTAS PROKLETIJA - SAN SVAKOG PLANINARA: JEZERSKI VRH (2.694 mnv) I KOFILJAČA (BEHRAČA 1.630 mnv)

📅 Datum: 09 – 11. AVGUST 2024 God.
🗺️ Destinacija: PROKLETIJE: JEZERSKI VRH I KOFILJAČA (BEHRAČA)
🔍 Vodič: Zoran Đukić

PLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUŠTVO ''KOPAONIK'', BEOGRAD za članove organizuje

PLANINARENJE NA PROKLETIJAMA: JEZERSKI VRH I KOFILJAČA (BEHRAČA)

Na akciji mogu učestvovati registrovani članovi PSD Kopaonik, kao i članovi drugih planinarskih organizacija koji su u PSS, sa plaćenom članarinom za 2024 god.. Za akciju je neophodno dobro zdravstveno stanje kao i standardna psihofizička kondicija. Međutim, oni koji imaju određene zdravstvene probleme pre odlaska na planinu trebalo bi da regulišu krvni pritisak, šećer u krvi, astmu i slična stanja koja mogu da se pogoršaju na planini.

Prokletije,  naziv upućuje na netaknutu divljinu, nepristupačne vrhove, zastrašujuće ltice i misteriozna jezera.  Smeštene na krajnjem jugu Dinarida, razuđenim vencem vrhova (preko 2. 500mnv), ukrštenim grebenima, brojnim procepima i cirkovma, strmim padinama i dubokim dolinama koje ih presecaju, navele su austrijskog geologa Ami Bue-a da ih sredinom XIX veka proglasi „Alpima na jugu Evrope“.

Prokletije krase vodotoci, izvori pitke i mineralne vode, rečice i lednička jezera.

Sam naziv Prokletije izaziva strahopoštovanje, imaju nešto posebno što ih izdvaja od ostalih planina. Dali toj činjenici doprinosi njihovov naziv, ili reljef, ili visina, ili činjenici o stradanju Srpske vojske prilikom povlačenja kroz Albaniju u prvom svetskom ratu…Prokletije, prokleto lepe !!!

Svi oni koji imaju dovoljno adreanalina u sebi, a I spretnosti, oduševiće se ovim Balkanskim Alpima.

Jezerski vrh (alb. Maja Jezercë) je najviši vrh Prokletija (2.694 mnv) , I drugi najviši vrh Albanije. Od njega je viši Korab (2.764 mnv).

Administrativno se nalazi u severnoj Albaniji, u okrugu Skadar, blizu Crnogorske granice. Severno od Jezerskog vrha se nalazi 6 jezera.

POLAZAK:

Petak 09.08.2024.godine.

Polazak kombi /minibus (visoke turističke klase)-u zavisnosti od broja prijavljenih) sa parkinga, ugao Sarajevske i Drinske. Dođite petnajest minuta ranije, da bi krenuli na vreme.

Svi zainteresovani mogu se obratiti oko detalja:na E-mail ili mob.tel. /viber, WhatsApp i Messenger.            

PLAN:

Petak 09.08.2024 god.

05:30 -  Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske.  Putujemo autoputem Beograd-Čačak, isključivanje Preljina- dalje pravac je prema Kraljevu-Raška-N.Pazar-Rožaje-Berane-Plav. Ukoliko tim putem bude zastoja zbog radova, ićemo na Zlatibor-B.Polje-Berane-Plav.

 10:30 -oko Stižemo u N.Pazar. Pauza za kafu, čaj, toalet, obed -  u restoranu ,,Sidro,,

11:10 – Polazak za: Ribariće – Rožaje – Berane – Andrijevica – Plav. Nakon dolaska smeštamo se u guesthouse – komforna kuća sa prelepim pogledom na Plavsko jezero.

 14:00 – Nakon odmora obilazimo Plavsko jezero i Plav.

17: 00 – oko, polazimo ka našem smeštaju na večeru i zaslužen odmor. Objekat se sastoji od čitavog sprata od 4 sobe i dnevnog boravka sa kuhinjom i dva bungalova pored kuće. Na spratu imaju 4 sobe od kojih 1 sa bračnim krevetom i kupatilom, ostale 3 sobe (dvo/trokrevetne, i jedna petokrevetna) imaju dva kupatila. Dnevni boravak ima kuhinju sa terasom, gde se može odmarati sa pogledom na Plavsko jezero. Bungalovi su trokrevetni, svaki ima svoje kupatilo.

Nakon večere spremamo stvari za sutrašnji uspon. Na odmor idemo ranije, jer nas sutra čeka naporan uspon na Jezerski vrh.

Subota:10.08.2024 god.

04:30 – Ustajemo, uzimamo lanc paket i pripremamo se za polazak ka Jezerskom vrhu.

05:00 – Polazak. Plav je na 960 mnv. Ulazimo u terensko vozilo, koje će nas čekati i pri povratku.  Cena 12 EUR-a po osobi (bila u 2023 god. Džipove ponaosob plaćamo.

Iz Gusinja (925mnv)  do sela Vusanje (5km) vodi  asfaltni put a zatim kroz dolinu Ropojana makadamski put vodi do stare vojne karale u Zastanu (1340mnv). Ovaj put od Vusanja do Zastana (7km) se prelazi terenskim autom, jer je put u jako losem stanju. U nastavku uspona od spomenute karaule pored koje ima izvor vode, na kojem se mogu popuniti zalihe (presušuje u kasnim letnjim mesecima)

Od Zasatana (1340 mnv) pocinje pešačenje kroz gustu šumu,  i staza vodi preko doline Jezera (prekrasnih 6 jezera, 1800 mnv), i stalnog lednika (2000 mnv) sve do vrha 2694mnv.

Nakon izlaska iz šume pred očima se pojavi potpuno nova slika sa lepim doživljajem okoline. Vrlo oštri vrhovi koji se vide iz doline Ropojana postali su bliži, a za oko prekrasni. Stižemo na državnu granicu između C.Gore I Albanije, koje je označeno jednim većim kamenom. Nema nikakve policije, graničara ili slično. Uobičajena procedura je da se crnogorskoj pograničnoj policiji dostavi spisak učesnika, plan kretanja, mesto prelaska granice i broj dana boravka. Crnogorska policija o tome obaveštava svoje kolege u Albaniji.

Dolina jezera sastoji se od ukupno 6 jezera. Početkom septembra neka od njih presuše, ali najveće koje se nalazi u podnožju vrha Maja Bojs uvek ima vode. Od karaule do doline jezera nam treba oko 1.5 sati hoda.

Od zadnjeg jezera planinarska staza vodi malo oštrije u zavojima. Tu se i vidi cilj po prvi put – Jezerski vrh. Do Prevoja između Maje Kokerhones i Jezerskog vrha, treba oko 1.5 sati uspona.

Od prijevoja, planinarska staza vodi kroz strmi zahtevniji kuloar. Za ovaj uspon treba koristiti kacigu i rukavice jer je kamenje mrvljivo i oštro. Isto, ako ima planinara iznad vas na usponu i ako ne paze, dolazi do odrona većih i manjih kamenih komada pa treba biti jako oprezan. Nakon prolaska ovog prvog kuloara, sledi prelaz po dosta izloženoj padini do ulaska u drugi i zahtevniji kuloar. Za savladavanje ovog dela uspona, treba biti maksimalno oprezan i koncentrisan, posebno na jednom njegovom delu koji je jako strm a na njemu se nalazi sitno kamenje. Ovaj deo se može zaobilaziti po krupnijim kamenim gromadama i blokovima, od kojih je većina pokretna. Pre nego što se stane na kamen treba ga dobro proveriti dali može izdržati vašu težinu.  Za savladavanje ovog dela treba  još oko 1,5 sati, da se dođe do krsta na vrhu -  Jezerskom vrhu (Maja Jezerce).

Pogledi na divove Prokletija su dovoljna nagrada za ovaj dosta težak uspon.

 Za to je potrebno oko 6 sati pešačenja (u zavisnosti od grupe),   i oko 4 sata i 30min za silazak. Tura je jako naporna i preporucuje se samo spremnim i iskusnim planinarima.

Za uspon na Jezerski vrh (Maja Jezerc) je potrebna dozvola za prelazak državne granice koju izdaju granična policija Crne Gore. I zato  je potrebna fotokopija licnih dokumenata (pasos ili licna karta svih ucesnika), i potrebno je uplatiti 5e po osobi.

  • Povratak iz Zastana džipovima oko 18 h.
  • Dužina: od Zastana 10 km, sa povratkom 20km

Kondicijska zahtevnost

  • K4 – Vrlo zahtevno. Više od 9 sati hodanja

Tehnička zahtevnost

  • T3 – Zahtevno. Povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala, zimi povremena upotreba dereza i cepina

Visinska razlika

  • VR5 – Više od 1.000 m. Vrlo zahtevno.

NAPOMENA: Prijavite se na vreme za ovu akciju. Dozvole za polazak na jezerski vrh : po pravilu treba da se preda spisak 21dan pre planiranog datuma

 Večera u smeštaju. Hrana je po želji, obilne porcije. Kafa, čaj, domaći sokovi su gratis.

NAPOMENA: Tokom cele akcije imaćemo veštog i spremnog lokalnog vodiča.

Nedelja:  11.08.2024 god

07:00 – Ustajemo, uzimamo lanc paket i pripremamo se za polazak ka Kofiljači (Behrači)

08:00 – Polazak. Sa ovog vrha planine Kofiljace pruza se najlepši pogled na Plav sa jezerom,  kao uostalom i na čitavu Plavsko-Gusinjsku dolinu.

 Iz centra Plava put vodi kroz selo Prnjavor do vrha, vreme potrebno za uspon i povratak oko 4 sata pešačenja.

Povratak oko 13 h.

 Vreme pešacenja sa povratkom oko 4 sati. Dužina oko  6 km.

Kondicijska zahtevnost

  • K1 – Lagano. Manje od 5 sati hodanja

Tehnička zahtevnost

  • T1 – Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala

Visinska razlika

  • VR2 – 250 m – 500 m. Umereno lagano

Možemo pojesti dobre pizze u Caffe IN u Plavu po ceni od 1.50-4 EVR-a. Ima i voćnih salata, toplih sendviča, pizza sendviči, tost sendviči, slani i slatki palačinci, raznih sladoleda. A možemo jesti u obližnjoj ćevapdžinici.

- Putovanje preko Plava – Andrijevice -  Berane – Rožaje – Ribariće do Novog Pazara gde pravimo pauzu za odmor i obed. Raška – Kraljevo – Čačak-  Beograd. Ukoliko tim putem bude zastoja zbog radova, ićemo na B.Polje, Prijepolje, Zlatibor pa Beograd.

23:30 – oko - Stižemo u Beograd.

OPREMA I DOKUMENTA:

Polu duboke  planinarske cipele sa vibram đonom – OBAVEZNE. ! U toku vožnje plitke patike.

Obući se adekvatno vremenskim uslovima.

U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati:odeću za letnje kretanje u planini. Adekvatnu presvlaku (višeslojnu), vetrovka, kabanica, sunčane naočare, krema za sunce,  hrana, voda minimum 2.5 l, zaštitu od  padavina – u skladu sa vremenom za AVGUST mesec na visokoj planini, lična apoteka, i drugo prema ličnim navikama.

NAPOMENA: Ponesite planinarske kacige, planinarske štapove, čeone lampe.

Preporuka,  ponesite i dovoljnu količinu vitamina (Magnezijum direkt (300-500) obavezno). Energetski bar u vidu čokoladica, bonžita i sl..i naravno, TELEFON ILI FOTO APARAT !

Lična karta/Pasoš/putno osiguranje.

Organizator ne snosi nikakvu odgovornost za tačnost i autentičnost  ličnih dokumenata. U slučaju nemogućnosti ulaska na planiranu lokaciju, smatraće se da je pojedinac odustao od aktivnosti i organizator ne snosi bilo kakvu odgovornost, niti je u obavezi da rešava nastalu situaciju.

Ulaznice tamo gde se plaćaju, ponaosob snosimo.

Poneti važeća lična dokumenta: Lična karta/Pasoš (svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju; Zdravstvena kartica; članska kartica PSD Kopaonik, sa plaćenom članarinom ili drugih društava u okviru PS Srbije.

U Crnu Goru i Kosovo se može sa čipovanom ličnom kratom.

Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe na broj +381616339551

Svaki učesnik dužan je da obezbedi lično medjunarodno putno i zdravstveno osiguranje.

  • Putnici su dužni da u kombiju/minibusu, ostanu na svojim mestima, i nesmeju ih napustati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da osoba koja putuje sa organizatorom, napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa organizatorom , sama snosi sve eventualne troškove i posledice. To se odnosi i na akciji prilikom planinarenja – nesme se sama udaljavati bez dozvole vodiča.
  • Učesnici akcije su dužni da poštuju satnicu određenu od strane vodiča i organizatora.
  • Organizator određuje raspored sedenja u prevozu, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu pauze.
  • Uplatom učesnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
  • Pošto je tržište nestabilno zbog naftnih derivata, moguća su i veća odstupanja cene goriva. U tom slučaju organizator zadržava pravo promena cena akcije uz doplatu za prevoz. Doplata mora biti srazmerna poskupljenju goriva.

HRANA: Iz ranca. Prema ličnim potrebama poneti sendviče, sušeno voće, badem, lešnik, orah, banane, snikers/baunti, neki slani i slatki bar za korišćenje prilikom pešačenja.

Preporuka,  ponesite i dovoljnu količinu vitamina (Magnezijum direkt (300-500) obavezno). Energetski bar u vidu čokoladica, bonžita i sl.

Ishranu ponaosob snosimo o svom trošku, po vlastitom izboru.

KOTIZACIJA:160 EUR-a , u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu NBS , ukoliko kurs DIN/EUR ostaje stabilan, a nadamo se da hoće, ukoliko ne, sledi korekcija za kursnu razliku. Isto važi i za cenu goriva.  Može se uplatiti ceo iznos, ukoliko se nemože onda je obavezna akontacija od 100  EUR-a u din prot.vrednosti po prodajnom kursu NBS, i plaća se  7 dana nakon  prijavljivanja i davanja instrukcija za uplatu.  Ukoliko se neuplati barem akontacija, ili prijavljeni ne bude našao zamenu, smatraće se da je odustao od navedene akcije. Moguća je i mogućnost plaćanja na  rate po dogovoru učesnika i organizatora. Ceo iznos tj. poslednja rata mora biti plaćena najkasnije21 dana pre putovanja.

*Cena noćenja (1 noć) sa doručkom, lanc paketom i večerom je 30 EUR-a. Znači 60 EUR-a ukupno /dve večere i dva doručka, noćenje/

*Cena noćenja (1 noć) sa doručkom i lanc paketom je 22 EUR-a. Znači 44 EUR-a ukupno /dva doručka i noćenje/

Aranžmanom su obuhvaćeni: troškovi prevoza minibus/kombi visoke turističke klase, putarine, parkinzi, takse, porezi države kroz koju prolazimo, ishrana i noćenja vozača, usluge licenciranog planinskog vodiča, kao i troškovi oko organizacije i vođenja akcije.

Nije uračunato: Noćenje i ishrana, ulaznice gde se plaćaju, prevoz džipovima i ostali individalni troškovi.

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac ne može biti vraćen.

ROK ZA PRIJAVU:do popune mesta.

NAPOMENE: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

-Za vreme pešačke ture, nije poželjno konzumiranje alkohola.

- Ovo akcija je rekreativno-edukativnog karaktera, sa ciljem pešačenja u prirodi i upoznavanja geografskih i istorijskih obeležja, manje poznatih krajeva Albanije i C.Gore.

– Prema zakonu o turizmu(član 86,stav 4), nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost uz dužno pridržavanje pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS, mera lične zaštite i mera bezbednosti na planinarenju.Akcija je neprofitnog karaktera.

- U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja akcije najkasnije 10 dana pred početak putovanja – u tom slučaju imate pravo na refundaciju uplaćenih sredstava. - - Refundacija se obavlja u roku od 20 dana od trenutka zahteva za refundaciju. * Otkazivanje se smatra ukoliko organizator ne održi akciju u predviđenom roku, ili neponudi novi termin održavanja akcije. Novi termin akcije mora biti u roku od 90 dana od prvobitnog planiranog termina.

- Ukoliko organizator promeni termin akcije i o tome obavesti učesnike najmanje 10 dana pre prvobitnog planiranog termina , učesnici imaju dve mogućnosti:

UČESTVUJU U AKCIJI U NOVOM TERMINU:

  1. Mogu zamrznuti uplaćeni depozit ukoliko se nemogu uklopiti u novi termin. U tom slučaju depozit ostaje organizatoru, a učesnik ga može iskoristiti u bilo koju drugu akciju istog organizatora. Depozit nije vremenski ograničen, i važi dok ga učesnik neiskoristi, bez bilo kojih umanjenja i gubitaka.
  2. Za sve dostupne ili ponuđene opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanjem.
  • Ukoliko neki učesnik sam odluči da promeni plan akcije i program puta, organizator ne snosi nikakvu odgovornost da tom učesniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in check out u smeštaj / drugačija noćenja u smeštaju od onog što je organizator predvideo planom i programom.
  • Učesnici koji neizmire dugovanja i ne uplate putovanja do roka naznačenog u objavi, i koji ne obaveste organizatora na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka plaćanja, biće tretirani kao da su odustali od putovanja.
  • Zdravstveno stanje i bezbednost putnika u kom se učesnik akcije nalazi je potpuno lična stvar i lične odgovornosti. Svi učesnici akcije moraju znati u vezi bezbednosne i zdravstvene situacije zemlje gde se putuje.
  • Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, a ovo se posebno odnosi na planinarskim akcijama po planu organizatora. Organizator se ograđuje od bilo koje odgovornosti prilikom akcije.
  • Svi učesnici uplatom aranžmana potvrđuju da su saglasni sa istom, kao i uslovima koji su napomenjeni.

Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

* Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u minibusu nije preporučljivo, jer  prevoznik  ne odgovara za iste! Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.

  • Učesnici akcije su dužni da poštuju satnicu određenu od strane vodiča i organizatora.
  • Organizator određuje raspored sedenja u prevozu, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu pauze.
  • Učesnici akcije dužni su da se međusobno uvažavaju, jer idemo na prelepu akciju.

*Organizator nemože uticati na dužinu putovanja do planirane lokacije, vremena polaska, povratka ili obilaska.

*Učesnici akcije su u obavezi da se upoznaju sa režimom države u koju putuju, kao i ulaznim viznim režimom. Takođe su dužni da poštuju važeće zakonske carinske propise.

* Prostor za prtljag u minibusu je ograničen i predviđena količina prtljaga po putniku je 1 ranac veći ili 1 torba i 1 ranac manji do 30 L (za jednodnevne akcije)

PRIJAVE SE VRŠE PUTEM MAILA: zoran. a.dj@hotmail.com ; nakon prijave učesnik obaveštava organizatora telefonom.

Treba poslati:

  • Ime i Prezime, adresu stanovanja, članstvo u PSD Kopaonik (broj kartice) ili drugih društava (broj kartice) u okviru PSS, sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, kontakt telefon, datum i godinu rođenja. i obavestiti organizatora telefonom.
  • Ukoliko želite da se učlanite u PSD Kopaonik, obavestite organizatora.

ORGANIZACIJA: PLANINARSKO – SKIJAŠKO DRUŠTVO ,,KOPAONIK – BEOGRAD

VODIČ: Zoran A Đukić – licencirani planinski vodič;  

1)-Uverenje PLANINARSKI  SAVEZ SRBIJE:del.br.73/23-15

2)-Sportski vodič III -  nivo:reg.br.uver.598-1/23 ;Fakultet za sport i psihologiju –     Novi Sad

Mejl:zoran.a.dj@hotmail.com

www.psd-kopaonik.org.rs

Mob.br.0616339551