Издвојене теме

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

  • Планинарског Савеза Србије,
  • Планинарског Савеза Београда,
  • Оријентиринг Савеза Србије,
  • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

ТРАДИЦИОНАЛНO ПЛАНИНАРЕЊЕ – ПЕШАЧЕЊЕ има за циљ пењање врхова до 2000 метара, боравак у природи, дружење..., а

обично се ради о стазама кроз шуме, које су технички апсолутно једноставне за савладавање и потпуно безопасне, под условом да човек мисли својом главом. Често планинарске туре на нижим планинама и не подразумјевају обавезан излазак на највиши врх одређене планине. У неким деловима Европе се с тога развија посебан облик оваквог планинарења (long distance hiking) што подразумева преласке екстремних дужина, по теренима веома мале надморске висине. Мада, често овакве стазе имају и такав облик да се прави висинска разлика и по неколико хиљада метара.
ВИСОКОГОРСТВО има за циљ успон и пењање високих врхова. Под тим се подразумевају врхови изнад 2000 метара или 2500 метара у летњм периоду. Да би се ово остварило поуздано и сигурно потребно је сложити читав низ детаља. Неки од њих су знање, искуство, поседовање добре опреме... Кондиција и издржљивост се подразумевају сами по себи. Можемо рећи да високогорство представља, на неки начин, прелазни облик планинарства ка алпинизму.

БРДСКИ БИЦИКЛИЗАМ је релативно млада грана бициклизма и односи се на сваку вожњу нарочито дизајнираним теренским бициклом (брдски бицикл) изван изграђених путних праваца. То се углавном односи на брдске, планинске и шумске уређене или неуређене путеве, али и на урбана подручја где год се захтева вештина теренске вожње. Захтева одличну кондицију и вештину управљања.
ОРИЈЕНТИРИНГ је спорт где такмичари треба да уз помоћ карте и компаса за најкраће могуће време пронађу на терену одређени број контролних тачака (контрола) и то оним редоследом како је нацртано на карти.