Планинарске новости

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

 • Планинарског Савеза Србије,
 • Планинарског Савеза Београда,
 • Оријентиринг Савеза Србије,
 • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Датум: 05.07.2024
Водич: Zoran Đukić

A U S T R I J A

,,HALŠTAT,, Gradić na obali Halštatskog jezera – mesto iz bajke; Minea de sal (najstariji rudnik soli), panorama ,,Skywalk,,Mamutska i Ledena pećina, vidikovac Five finges-spiralu svetske baštine, Dachstein shark (popularna Ajkula); planinskim stazama (Hinter,Ebenalm...), gondolom od jezera Gosausee i mnogo toga... !

 

I TERMIN                                                              II TERMIN

📅 Datum:05-08 JULI.2024 g.                           📅 Datum:23-26 AVGUST 2024 g.

🗺️ Destinacija: HALŠTAT I GOSAU                        🗺️ Destinacija:HALŠTAT I GOSAU

🏡 Država:AUSTRIJA                                               🏡 Država:AUSTRIJA  

Halštat (Nem. Hallstatt) (47° 34′ N 13° 39′ E) je gradić u Salckamergutu, u Austriji. Po popisu iz 2001. ima 946 stanovnika. Nalazi se na obali Halštatskog jezera, jednog od 76 jezera oblasti Salckamergut, na 508 m nadmorske visine. Jezero je duboko 125 m i jedno je od najbogatijih sa ribama.Halštat je ime dobio po starom keltskom nazivu za so — hal. So je bila dragocena roba, što je doprinelo da ova oblast u prošlosti bude veoma bogata.

Po selu se naziva i praistorijska „halštatska kultura” iz ranog gvozdenog doba, koja je deo Svetske baštine.

Iako usamljeno i negostoljubivo ovo područje se smatra za jedno od prvih koje su ljudi naselili.

Razlog su bogata nalazišta prirodne soli, koja se iskopavala hiljadama godina. Neki od najstarijih nalaza, kao što je kamena sekira, datiraju još oko 5.000 godina pre Hrista. Godine 1846. Johan Georg Ramzauer otkrio je veliko praistorijsko groblje blizu sadašnje lokacije Halštata, gde je otkriveno jedno od prvih kovačkih nalazišta.

Popularna Ajkula (Dacstein shark)

Razvijena trgovina i bogatstvo koje je ona donosila omogućili su razvoj kulture, koja je posle nalaza u Salcberghohtalu, nazvana „Halštatska kultura” i trajala od oko 800. do 400. p. n. e.

Nije bilo značajnih događaja za vreme rimske vladavine niti u ranom srednjem veku. Godine 1311. Halštat je postao trgovačko središte, znak da još nije izgubio svoj privredni značaj.

Hoher Dachsteina (2995 m/nv) vidi se glečer

(Ledena pećina)

Rudnik soli - ulazak

Do kasnog 19. veka, Halšatu se moglo prići jedino čamcem ili uzanom stazom. Plodna zemlja između jezera i planina bila je retka, pa je bilo potrebno iskoristiti najmanje obradive površine.

Pristup kućama na rečnoj obali bio je moguć samo čamcima ili preko „gornje staze”, malog koridora koji je prolazio preko tavana kuća. Da bi se omogućila gradnja Halštata duž zapadne obale 1890. godine stene su razbijane i dinamitom.

Danas, pored industije soli, koja se od 20. veka transportuje iz Halštata do Ebenzea cevovodom, turizam je glavni činilac halštatske privrede. (izvor vikipedija)

(Zwleselaim)

Halštat, nalazi se na UNESCO listi Svetske baštine. Bio je mesto kulture ranog gvozdenog doba koje je poznato kao halštatska era i smatra se najstarijim još uvek naseljenim selom u Evropi. Pored svoje drevne istorije, Halštat je spektakularno slikovit zbog svoje lokacije na zapadnoj obali jezera sa strmim, visokim planinama iza sebe.

POLAZAK:

 05  JULA 2024 godine.      

PLAN:

05 JULA  - Petak – POLAZAK

19:00 Polazak minibusem sa ugla Sarajevske i Drinske. Potrebno je doći 15 minuta ranije radi smeštaja stvari i pripreme za polazak.

Pauza na NIS pumpi „ Adaševci“ -  ispred graničnog prelaza „ Batrovci“. Prelazak srpsko-hrvatske granice.

Putovanje kroz Hrvatsku i Sloveniju. Ulazak u Austriju na graničnom prelazu Šentilj.

Putovanje autoputem pravcem: Beograd – Zagreb – Maribor – Grac - Halštat . Pauza po dogovoru za kafu i toalet, i u zavisnosti od toga koliko vremena vozači provedu za volanom neprekidno - to važi i u povratku.

Za toalet vam je potreban sitan novac – kovanica od 0,50 euro/centi.

06.07. – Subota

07:00 – (oko) Dolazak u Halštat – sve zavisi od vremena zadržavanja na granicama.

 • Izlazimo iz minibusa, i uzimamo ranac za jednodnevno planinarenje.
 • Pauza 30 min, za osveženje od puta. Kafu i piće možemo popiti ukoliko se restorani i coffee budu otvorili.

07:30 – polazimo na pešačku turu – HIKING LAHN. To je polukružna staza gde ćemo uživati u vidikovcima, vodopadima, panoramama, česmama, pasarelama...itd... Staza ide prema čuvenom rudniku soli (mina de sal) i panorami ,,Skywalk,,

Plan pešačenja: Inikio (565m), Camino (632m),Vodopad (644m),Orjentir (camino) 678m), Vodopad (minicascada) 656m),Vodopad (waterfall 721m), Vodopad (poza)718m), Raskrsnica (camsting) 728m), Orjentir (gangsteig) 713m), Orjentir (escaleras)710m), Orjentir (barramco)783m), Raskrsnica (cruce) 863m), Most (puente sobre cascada) 839m), Panorama (vistas) 1044m), Panorama (mirador) 922m), Rudnik soli (minea de sal) 902 m). Ko želi može posetiti rudnik soli. U prilogu cene gondole za silazak sa rudnika-jezera za 2022/2023  god.,  za silazak do početne tačke– ko hoće. Silazak 11 EUR-a – poslednja.

Ali se sa vodičem dogovara vreme ostajanja u rudniku soli, kako bi vodič objasnio kako da se vratite na polaznu tačku.

Nakon 15 min dolazimo do panorame ,, Skywalk,, - sa koga se Halštat i jezero odlično vide. Tu postoji i restoran gde se možete osvežiti i nešto pojesti.

-        Predviđeno vreme dolaska do panorame ,,Skywalk,, je oko 11 i 30 h . Sve u zavisnosti od grupe kako pešači.

-        Pravimo pauzu od 30 min, i uživamo u panorami nad Halštatskim jezerom. Tu se može popiti piće, a može se nešto i pojest.

-        12:00 – polazimo ka početnoj tački lepo obeleženom stazom ka Halštatskom jezeru. Staza je lepa i vijugava, gde prolazimo pored: vidikovaca, pasarela, vodopada, česmi, prvobitnim oknima rudnika soli...itd...

-        Ko neželi da pešači od panorame ,,Skywalk,, do Halštatskog jezera, može se spustiti gondolom do početne tačke. Cene su vam gore.

-        14:00 – stižemo do početne tačke.

-        Dužina pešačenja – oko 11 km

-        Vreme 5 i 45 h.

-        Uspon 582 m

-        Stepen težine: srednja

NAPOMENA: Ko neželi na pešačku turu, može šetati prelepim Halštatskim jezerom - obavezno se javiti vodiču.

Nakon pešačenja šetaćemo Halštatskim jezerom, gde možemo i ručati. Uživaćemo u prelepom ambijentu.

17:30  Polazimo ka mestu Gosau, pa do hotela na jezeru Gosauseestr – 937 m/nv.

18:00 – (oko) Dolazimo do hotela., gde ćemo se smestiti u višekrevetnim sobama. Ukoliko putujete kao grupa od 3-4 osobe, bićete u jednoj jedinici. Ako putujete sami, bićete spojeni sa osobama koji takođe putuju sami. * Ukoliko želite da budete sami, ili vas dvoje u jednoj jedinici, mogućnost je dostupna uz doplatu u dogovoru sa organizatorom – jer organizator mora imati saglasnost hotela.

* Organizator putovanja zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta. A ukoliko postoji mogućnost organizator će se potruditi  da izađe u susret željama putnika.

U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka u skladu sa pravilima smeštajnog objekta. I učesnik akcije je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta, i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja smeštajnog objekta.

Organizator nije u mogućnosti da učesnicima potvrdi dali će kreveti biti twin (razdvojeni) ili double (veliki francuski ležaj) , kao i spratnost u samom smeštaju. Učesnik je uplatom aranžmana saglasan sa tom činjenicim i uslovima smeštaja, bez prava na žalbu.

07.07. – Nedelja

06:00 Ustajemo i spremamo se za odlazak na pešačku akciju.

07:00  Posle doručka, našim prevozom polazimo  do Orbertrauna - 25 km, pored Halštatskog jezera, i nalazi se na 609 m/nv.

 07:30 Uzimamo kartu za gondolu – (cene su od 30-55.70 EUR-a – bile u 2023 god. ). Najskuplja obuhvata vožnju u polasku/dolasku, ulaze u Mamutsku i Ledenu pećinu, vidikovac Five finges-spiralu svetske baštine, Dachstein shark (popularna Ajkula...itd... To je i preporuka ! Gondolom idemo na 2109 m/nv.

 Ko neće na sveobuhvatnu turu, može gondolom ići na prvu stanicu i obići Mamutsku-Džinovsku i Ledenu pećinu (ulaznica je upola manja). Tu nas može čekati dok mi nedođemo. Ima i restoran.

07:45 Ulazimo u  gondolu i putujemo do prve stanice u čijoj blizini se nalaze Mamutova -  Džinovska pećina. Tu se prijavljujemo za posetu navedenih pećina – ko želi. Obilazak je predviđen u povratku.

 Put nastavljamo gondolom do sledeće stanice na 2109 m/nv. Tu ćemo obići vidikovac Five finges, Spiralu svetske baštine na vrhu Krippenstain i Dachstein shark (popularna ajkula). Od Ajkule, pešačkom stazom ćemo otići do poslednje stanice  gondole -  do podnožja (Taistation Gjaidalm 1750 m/nv) .  - trebaće nam oko 3h hoda.

Staza je laka, prilagođena svm nivoima kondicije. Usput ćemo uživati u prelepim pogledima na okolne vrhove.

Ulazimo u gondolu na poslednjoj stanici i vozimo se do prve stanice gondole. Tu obilazimo Mamutsku-Džinovsku i Ledenu pećinu – obezbeđen je vodič u pećine. -  naravno ko se prijavio. Ko neželi, može ostati u restoranu. NAPOMENA: Moramo voditi računa o vremenu, zbog silaska gondolom do prevoza.

18:00 Vraćamo se prevozom u hotel. Možemo se dogovoriti da ostanemo i u Halštatu, pa da negde oko 20 i 30 h pođemo u Gosau. Ali prethodno moramo obezbediti parking za minibus. U našemm smeštaju ima lepa i ukusna kuhinja, i jeftinija je od Halštata ! Kako većina odluči !

08.07 – Ponedeljak

06:00 Ustajemo,  pakujemo naše stvari i ukrcavamo se u prevoz.

07:00  Posle doručka u hotelu polazimo na turu, ali moramo se dogovoriti da pođemo zbog zadržavanja na granicama pre 12 h sa jezera.

 Nakon toga postoje dva plana: Onaj ko želi može šetati lepim stazama oko jezera. Ceo krug oko jezera je oko 6 km.  A drugi  mogu gondolom (Gosaukammbahn Bergstation) otići na visinu od 1475 m/nv. Cena gondole u 2023 god je bila 19,50 EUR-a.

Nakon izlaska iz gondole biraćemo kraću i lakšu stazu za pešačenje – razlog, ograničeno vreme.

Polazimo ka stazi (Gablonzer HÜTTE) koja ide od samog jezera na visinu od 1550 m/nv. Sa leve strane vidimo strme vrhove Grober Donnerkogela (2050 m/nv). Iza njega su sve visočiji vrhovi, sve do Hoher Dachsteina (2995 m/nv). Njega sa glečerom ispod  vidimo dok smo bili na  vidikovac Five finges.

10:30 Vraćamo se istim putem do gondole, ukrcavamo se i spustamo do početne tačke.

12:00 Polazimo za Beograd.

23:45 Stižemo u Beograd. NAPOMENA: Granicu Hrvatska/Srbija (Šengen granicu)  moramo preći najkasnije u 23 h. Razlog:ograničeno vreme vozača za vožnju.

OPREMA I DOKUMENTA:

Polu duboke  planinarske cipele sa vibram đonom – OBAVEZNE. ! U toku vožnje plitke patike.

Obući se adekvatno vremenskim uslovima.

U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati adekvatnu presvlaku, hrana, voda minimum 2 l, zaštitu od sunca i padavina, i drugo prema ličnim navikama. Planinarski štapovi.

Preporuka,  ponesite i dovoljnu količinu vitamina (Magnezijum direkt (300-500) obavezno). Energetski bar u vidu čokoladica i sl..I naravno, TELEFON ILI FOTO APARAT !

Pasoš, putno osiguranje.

Organizator ne snosi nikakvu odgovornost za tačnost i autentičnost  ličnih dokumenata. U slučaju nemogućnosti ulaska na planiranu lokaciju, smatraće se da je pojedinac odustao od aktivnosti i organizator ne snosi bilo kakvu odgovornost, niti je u obavezi da rešava nastalu situaciju.

Ulaznice tamo gde se plaćaju, ponaosob snosimo. Gondolu takođe.

Poneti važeća lična dokumenta: Pasoš (svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju; Zdravstvena kartica; lična karta; članska kartica društva sa plaćenom članarinom PS Srbije.

Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe na broj +381616339551

Svaki učesnik dužan je da obezbedi lično medjunarodno putno i zdravstveno osiguranje.

 • Putnici su dužni da u minibusu, ostanu na svojim mestima, i nesmeju ih napustati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da osoba koja putuje sa organizatorom, napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa organizatorom , sama snosi sve eventualne troškove i posledice. To se odnosi i na akciji prilikom planinarenja – nesme se sama udaljavati bez dozvole vodiča.
 • Učesnik akcije netreba da uznemirava druge učesnike ili ometa vozače i vodiča u poslu, takav će biti opomenut.
 • Učesnici akcije su dužni da poštuju satnicu određenu od strane vodiča i organizatora.
 • Organizator određuje raspored sedenja u prevozu, mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu pauze.
 • Uplatom učesnik prihvata sve gore navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.
 • Pošto je tržište nestabilno zbog naftnih derivata, moguća su i veća odstupanja cene goriva. U tom slučaju organizator zadržava pravo promena cena akcije uz doplatu za prevoz. Doplata mora biti srazmerna poskupljenju goriva.

HRANA: Iz ranca. Prema ličnim potrebama poneti sendviče, sušeno voće, banane, snikers/baunti, neki slani i slatki bar za korišćenje prilikom pešačenja.

Aranžmanom su obuhvaćeni:noćenja (dva) sa doručkom u hotelu,  troškovi prevoza minibusem visoke turističke klase, putarine, parkinzi, takse, smeštaj i ishrana vozača,  kao i troškovi oko organizacije i vođenja akcije. Osim doručka ishranu ponaosob snosimo o svom trošku, po vlastitom izboru.

KOTIZACIJA: Naknadna informacija. Mogućnost plaćanja na  rate po dogovoru učesnika i organizatora. Ceo iznos tj. poslednja rata mora biti plaćena najkasnije mesec dana pre putovanja.

Nije uračunato: hrana ( restoran, marketi), karte za žičaru, gondolu, ostali individalni troškovi.

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac nemože biti vraćen.

ROK ZA PRIJAVU: 22.06. 2024 godine, ili do popune mesta.

NAPOMENA : Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

-Za vreme akcije, nije dozvoljeno konzumiranje alkohola, i psihoaktivnih supstanci

-Ovaj izlet je  rekreativno-edukativnog karaktera, sa ciljem pešačenja u prirodi i upoznavanja geografskih i istorijskih obeležja, manje poznatih krajeva R.Austrije.

– Prema zakonu o turizmu(član 86,stav 4), nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost uz dužno pridržavanje pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS, mera lične zaštite i mera bezbednosti na planinarenju.Akcija je neprofitnog karaktera.

- U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja akcije najkasnije 10 dana pred početak putovanja – u tom slučaju imate pravo na refundaciju uplaćenih sredstava. - - Refundacija se obavlja u roku od 20 dana od trenutka zahteva za refundaciju. * Otkazivanje se smatra ukoliko organizator ne održi akciju u predviđenom roku, ili neponudi novi termin održavanja akcije. Novi termin akcije mora biti u roku od 90 dana od prvobitnog planiranog termina.

- Ukoliko organizator promeni termin akcije i o tome obavesti učesnike najmanje 10 dana pre prvobitnog planiranog termina , učesnici imaju dve mogućnosti:

UČESTVUJU U AKCIJI U NOVOM TERMINU:

 1. Mogu zamrznuti uplaćeni depozit ukoliko se nemogu uklopiti u novi termin. U tom slučaju depozit ostaje organizatoru, a učesnik ga može iskoristiti u bilo koju drugu akciju istog organizatora. Depozit nije vremenski ograničen, i važi dok ga učesnik neiskoristi, bez bilo kojih umanjenja i gubitaka.
 2. Za sve dostupne ili ponuđene opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanjem.
 • Ukoliko neki učesnik sam odluči da promeni plan akcije i program puta, organizator ne snosi nikakvu odgovornost da tom učesniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in check out u smeštaj / drugačija noćenja u smeštaju od onog što je organizator predvideo planom i programom.
 • Učesnici koji neizmire dugovanja i ne uplate putovanja do roka naznačenog u objavi, i koji ne obaveste organizatora na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka plaćanja, biće tretirani kao da su odustali od putovanja.
 • Zdravstveno stanje i bezbednost putnika u kom se učesnik akcije nalazi je potpuno lična stvar i lične odgovornosti. Svi učesnici akcije moraju znati u vezi bezbednosne i zdravstvene situacije zemlje gde se putuje.
 • Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, a ovo se posebno odnosi na planinarskim akcijama po planu organizatora. Organizator se ograđuje od bilo koje odgovornosti prilikom akcije.
 • Svi učesnici uplatom aranžmana potvrđuju da su saglasni sa istom, kao i uslovima koji su napomenjeni.

Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

* Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u kombiju  nije preporučljivo, jer  prevoznik  ne odgovara za iste! Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.

*Organizator nemože uticati na dužinu putovanja do planirane lokacije, vremena polaska, povratka ili obilaska.

*Učesnici akcije su u obavezi da se upoznaju sa režimom države u koju putuju, kao i ulaznim viznim režimom. Takođe su dužni da poštuju važeće zakonske carinske propise.

* Prostor za prtljag u minibusu je ograničen i predviđena količina prtljaga po putniku je 1 ranac veći ili 1 torba i 1 ranac manji do 30 L (za jednodnevne akcije)

PRIJAVE SE VRŠE PUTEM MAILA: zoran. a.dj@hotmail.com

Treba poslati:

 • Ime i Prezime, kontakt telefon, datum i godinu rođenja, članstvo u udruženju planinara pri PS Srbije. I obavestiti organizatora telefonom.

PLANINARSKO – SKIJAŠKO DRUŠTVO ,,KOPAONIK – BEOGRAD

VODIČ: Zoran A Đukić – licencirani planinski vodič MB 964

1)-Uverenje PLANINARSKI  SAVEZ SRBIJE:del.br.73/23-15

2)-Sportski vodič III -  nivo:reg.br.uver.598-1/23 ;Fakultet za sport i psihologiju –     Novi Sad

Mejl:zoran.a.dj@hotmail.com

Mobilni br: +381616339551