Планинарске новости

Претрага сајта

Оглашене акције су намењене само за чланове ПСД Копаоник као и за чланове:

 • Планинарског Савеза Србије,
 • Планинарског Савеза Београда,
 • Оријентиринг Савеза Србије,
 • Оријентиринг Савеза Београда

 

ZATVORI

Датум: 18.07.2024
Водич: Zoran Đukić

🏔️ LOGARSKA DOLINA – R.SLOVENIJA  🏔️

JEDNA OD NAJLEPŠIH ALPSKIH DOLINA !

📅 Datum: 18 – 21 JULI 2024 God.
🗺️ Destinacija: LOGARSKA DOLINA
🔍 Vodič: Zoran Đukić
🏡 Mesto održavanja: R.SLOVENIJA 

PLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUŠTVO ''KOPAONIK'', BEOGRAD za članove organizuje

PLANINARENJE: LOGARSKA DOLINA - R.SLOVENIJA

Na akciji mogu učestvovati registrovani članovi PSD Kopaonik, kao i članovi drugih planinarskih organizacija koje su u PSS. Za akciju je neophodno dobro zdravstveno stanje kao i standardna psihofizička kondicija. Međutim, oni koji imaju određene zdravstvene probleme pre odlaska na planinu trebalo bi da regulišu krvni pritisak, šećer u krvi, astmu i slična stanja koja mogu da se pogoršaju na planini. Ova akcija se preporučuje za unapređenje lične psihofizičke kondicije.

Put nas vodi u srcu Logarske doline - R.Slovenija, smeštena je na severu Slovenije. Radi se o dolini koja je smeštena u samom središtu Kamniških Alpi. Mnogi je smatraju Slovenačkim čudom. Proglašena je pejzašnim parkom 1987 god.

Ovo je očaravajuća dolina, koja je  nastala još tokm ledenog doba, i nalazi se na nadmorskoj visini od 750 metara. Ovo područje je najbolji primer odlične prakse ekoturizma i održivog razvoja.

Od 2009. godine park nosi epitet Evropska destinacija izvrsnosti (European Destination of Exellence) i pripada mreži zaštićenih ekoloških područja Evropske unije, Natura 2000.

Na ovom području parka živi 40 meštana. Meštani i lokalna uprava su organizovani, i idu ka tome da zadovolje potrebe svih posetilaca parka prirode, gde u prvom planu ostaje priroda, koja nesme biti poremećena masovnim posetama, autobusima, automobilima, bukom...

Park prirode se nalazi nadomak granice sa Austrijom i prostire se na području opštine Solčava, ukupne površine od оko 102 km2 i obuhvata tri doline: Robanov kot, Logarska dolina Park i Matkov kot. Središnja i najveća od njih, Logarska, jedna je od najlepših ledničkih dolina u Evropi.

Iako je dugačka svega sedam, dok joj je površina 24 kilometara kvadratna, Logarsku dolinu krase impresivni vrhovi od kojih neki idu preko 2000 metara.

Planinarenje i hodanje po Logarskoj dolini posebno je popularno, usled svih spomenutih prirodnih lepota. Jedan od najviših vrhova sa kojeg se prostire predivan pogled prema vrhovima, jeste planinarski dom na Okrešju (1396 m). U kojem god ga godišnjem dobu posetite, očaravaće vas ! 

Planinarski dom na Okrešlju (1392 mnv)

Vodopad Rinka je posebno zanimljiv jer voda iz njega teče kroz minijaturne stene, a visina je 90 metara. Osim njega tu je i Orlovo gnezdo, a nalazi se odmah uz Rinku, a za izdvojiti je i vodopad Palenk. Očaravajući su i Brložniški vodopadii koji se sastoje od četiri vodopada, i smešteni su na levom delu Logarske doline.

Potočka zijalka je pećina koja se nalazi u Sloveniji, Karavankama, na nadmorskoj visini od 1700 m, na jugozapadnom delu planine Olševe, nad Logarskom dolinom. Danas je značajan arheološki i paleontološki lokalitet iz paleolitskog perioda. Pećina je dužine 110 m, a širine 40 m.

Velika Raduha 2062 mnv

Velika Raduha (2062 metra, je  visoka planina u istočnom delu Kamniško-Savinjskih Alpa, odvojena od središnjeg dela dubokom dolinom Savinje. Njen izduženi greben proteže se i uzdiže u smeru sjeveroistok – jugozapad, s vrhovima, od najnižeg Jelovca (1845 m), srednjeg Laneža (1925 m) do Male Raduhe (2029 m) i najvišeg vrha Velike Raduhe (2062 m).

Svojim položajem Raduha pruža izvanredan vidikovac na Kamniško Savinjske Alpe, a opet svojim pitomim pristupom pruža puno zadovoljstva za sve kategorije planinarenja, bez obzira na iskustvo i telesnu pripremljenost.

Planinarski dom (Koča v Grohotu 1460 mnv)

Nekoliko je mogućnosti poći  na Veliku Raduhu, od onih lakih, srednje zahtevnih, do veoma zahtevnih označenih puteva. Mi ćemo ići – lakom, označena pot i vodi od Bukovnika preko koče na Grohatu i prijevoja Durce do vrha Velike Raduhe. Da bi se tura ostvarila, a s obzirom na vremenske uvjete, cesta od Solčave do Bukovnika mora biti prohodna. Seosko gospodarstvo Bukovnik se nalazi na nadmorskoj visini od 1327 m i smatra se najvišim seoskim imanjem u Sloveniji.

 POLAZAK:

Četvrtak 18.07.2024.godine.Polazak: ugao Sarajevske i Drinske. Dođite petnaest minuta ranije, da bi krenuli na vreme.

Svi zainteresovani mogu se obratiti oko detalja:na E-mail ili mob.tel. /viber, WhatsApp i Messenger.            

PLAN:

Četvrtak 18.07.2024 god.

07:30 -  Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske.  Putujemo autoputem Beograd-Zagreb-Laško-Celje-Nazarje-Solčava-Logarska dolina.

 08:30 – Na NIS pumpi ispred Hrvatske granice pravimo pauzu od 20 min radi doručka, toaleta i kupovini namernica i pića za put. Ujedno pripremamo pasoš zbog granice.

 • Put nas vodi kroz R.Hrvatsku (pauza po potrebi zbog toaleta) do graničnog prelaza Brežice u Sloveniji. Skrećemo sa autoputa i idemo do Laškog. Tu pravimo pauzu od 20 min. (Tu možete probati Laško pivo, jer se tu proizvodi)

15:30 – Stižemo u Šport centar Prodnik. Tu ćemo i ručati – na samoj reci Savinji. Izbor hrane je odličan. Vreme za ručak 1 h.

16: 30 – Stižemo u naš smeštaj – Planinski dom u Logarskoj dolini, koji se nalazi na visini 837 m. Dom ima dugu istoriju postojanja. Smestićemo se u 4-krevetnim i 6-krevetnim sobama koje imaju 4 zajednička toaleta, dva zajednička kupatila sa toplom i hladnom vodom, centralno grejanje, tekućem vodom, struja, telefon, internet, bar...Na terasi ima 50 mesta.

17:00 – Nakon razmeštaja idemo u obilazak Logarske doline. Možemo večerati u hotelu ,,Plesnik,, ili u hiši ,,Ojstrica,,. Hotel Plesnik je sa 4 zvezdice.

22:30 – Idemo na zasluženi odmor

Petak:19.07.2024 god.

06:00 – Ustajemo, doručkujemo i spremamo se na pešačenje ka Savinjskom sedlu.      Uzimamo ranac za jednodnevno planinarenje

07:00 – Ulazimo u prevoz i polazimo ka početnoj tački na 940 mnv.

07:15: -  Polazimo ka vodopadu Rinka.

08:20– Stižemo do vodopada Rinka. Pravimo veličanstvene slike, odmaramo se 20 min.

08:40 – Polazimo markiranom stazom ka Okrešlju.

09:45 – Stižemo do doma na Okrešlju 1392 mnv. Tu se možemo osvežiti pićem i hranom.

10:15 – Polazimo ka raskrsnici markiranih staza koji vode ka: Savinjskom sedlu, Brani, Planjavi, Kamniškom sedlu, Turski žleb, Veliki podi, Kokrsko sedlo...

Mi nastavljamo ka Savinjskom sedlu.

12:00 – Stižemo na Savinjsko sedlo 1800 mnv. Desno se ide za Mrzlu goru 2200 mnv (granica sa Austrijom), a levo za Veliku babu. Pravimo pauzu 20 min.

12:20 -  Vraćamo se istim putem ka domu na Okrešlju. Tu se možemo osvežiti - ručati, pa nastaviti povratak ka prevozu.

17:30 – Završavamo prvi dan pešačenja i vraćamo se u dom ,,Planincev,, u Logarskoj dolini. Nakon odmora, možemo šetati logarskom dolinom.

22:30 – Idemo na zasluženi odmor.

Kondiciska zahtevnost: K3 – Zahtevno.7-9 sati hodanja; Tehnička zahtevnost:T2 – Umereno zahtevno. Hodanje i povremena upotreba ruku.Lagano penjanje; Visinska razlika:VR4 – 750-1000 m. Zahtevno.

Subota:20.07.2024 god.

06:00 – Ustajemo, doručkujemo i spremamo se na pešačenje na Veliku Raduhu.

07:00 – Ulazimo u prevoz i polazimo prema Solčavi, pa panoramskim putem za Spodnje Sleme. 

07:45 – Dolazimo do domaćinstva Bukovnik (1310 mnv). Izlazimo iz vozila i idemo prema planinskom domu (Koča v Grohotu)

08:45 – Dolazimo do planinskog doma (Koča v Grohotu) 1460 mnv.. Tu se možemo osvežiti pićem i hranom..

Dom je svečano otvoren 14. septembra 1991. godine, povodom 65. godišnjice udruženja, a 2022. godine, uz pomoć sredstava Ministarstva privrede, razvoja i tehnologije, renoviran je i energetski saniran.

Nakon odmora imamo dve varijante prema Velikoj Raduhi:

 1. Normalni uspon do vrha preko prevoja Druce ( dva sata uspona)
 2. Uspon preko vrlo zahtevne staze na vrh, osigurana planinska staza , potreban set za samoosiguranje i planinarska kaciga (1:40 h uspona)

Mi smo izabrali variantu (a).

11:30 – oko -Stižemo na Veliku Raduhu, a možemo i pre,  u zavisnosti od grupe. A tu nas čekaju veličanstveni pogledi.

Velika Raduha, visoka 2062 metra, najviši je vrh Raduhe, planinskog lanca koji se strmo uzdiže istočno od Robanovog kota. Sa vrha, koji ima upisnu kutiju i žig, pruža se divan pogled na najviše vrhove Kamniško Savinjskih Alpa i Olševu, Pecu, Uršlju goru, Travnik i Komen, Golte i većinu vrhova iznad glavnog dela – ispod je  reka. Savinja.

Planine u okolini: Koča na Grohat (1460m), Koča na Loki pod Raduho (1534m), Lanež (1925m), Mala Raduha (2029m), Planina Arta (1564m)

12:00 – Vraćamo se istim putem prema Koči v Grogotu. Pravimo pauzu za odmor.  Tu možemo ručati, ali se prethodno sa domaćinima možemo dogovoriti.

16:30 – Dolazimo u naš smeštaj. Odmor i popodnevo druženje uz prepričavanje doživljaja.

Kondiciska zahtevnost: K2 – Umereno zahtevno.5 - 7 sati hodanja; Tehnička zahtevnost:T2 – Umereno zahtevno. Hodanje i povremena upotreba ruku.Lagano penjanje; Visinska razlika:VR3 – 500 - 750 m. Umereno zahtevno.

22:30 – Idemo na zasluženi odmor.

Nedelja: 21.07.2024 god.

06:30 - Ustajemo, pakujemo naše stvari za povratak u Beograd, doručkujemo i spremamo se na pešačenje ka Potočkoj zjalki (pećina).

07:30 – Ulazimo u prevoz i polazimo ka početnoj tački na 1288 mnv.

08:15 – Dolazimo kod Koca pod Olsevo. Videćemo da parkiramo prevoz kod domaćinstva Rogar. Uzimamo ranac za jednodnevno planinarenje i polazimo ka Potočkoj zjalku (pećina)

10:20 – Prolazimo kroz lepe šumske predele i dolazimo do vidikovca (1600 mnv) sa kog se vidi Solčava, a sa druge strane Austrija. Pauza za odmor 20 min.

10:40 – Polazimo ka Potočkoj zjalki (pećina).

11:10 – Stižemo do Potokče zjalke (pećina). Odmor i fotografisanje do 11 i 40 h.

11:40 – Vraćamo se istim putem do prevoza

13:30 – Ulazimo u prevoz i vraćamo se za Beograd. Ručak u Šport centar ,,Prodnik,,

Kondiciska zahtevnost: K1 – Lagno. Oko 5 sati hodanja; Tehnička zahtevnost:T2 – Umereno zahtevno. Hodanje i povremena upotreba ruku.Lagano penjanje; Visinska razlika:VR2 – 250 m - 500 m. Umereno lagano

23:30 – oko Dolazak u Beograd, ukoliko nebude gužve na granici.

OPREMA I DOKUMENTA:

Planinarske cipele poluduboke sa vibram đonom – OBAVEZNE. !

Obući se adekvatno vremenskim uslovima.

U rancu za jednodnevno planinarenje treba spakovati adekvatnu presvlaku, hrana, voda minimum 2 l, zaštitu od sunca i padavina, i drugo prema ličnim navikama. Planinarski štapovi i bateriska lampa (po mogućnosti čeona).

Lična dokumenta poneti. Obavezan važeći pasoš. Poneti overenu planinarsku karticu iz bilo kog društva sa plaćenom članarinom za 2024 god.

Svaki učesnik dužan je da obezbedi lično medjunarodno putno i zdravstveno osiguranje.

Plaćenom članarinom/markicom za tekuću godinu imate osnovno osiguranje, pod uslovom da je vaše društvo pri PS Srbije.

Pasoš, putno osiguranje.

Organizator ne snosi nikakvu odgovornost za tačnost i autentičnost  ličnih dokumenata. U slučaju nemogućnosti ulaska na planiranu lokaciju, smatraće se da je pojedinac odustao od aktivnosti i organizator ne snosi bilo kakvu odgovornost, niti je u obavezi da rešava nastalu situaciju.

Ulaznice tamo gde se plaćaju, ponaosob snosimo.

Poneti važeća lična dokumenta: Pasoš (svi pasoši moraju imati rok važenja minimum 180 dana (6 meseci) od dana povratka u zemlju; Zdravstvena kartica; lična karta; članska kartica PSD Kopaonik, sa plaćenom članarinom ili drugih društava u okviru PS Srbije.

U Sloveniji valuta je EUR-o

Putnici su dužni da dva dana pred put provere tačno vreme i mesto polaska grupe na broj +381616339551

HRANA: Doručak je uračunat u cenu aranžmana. Možemo se dogovoriti da nam u domu po povratku sa ture spreme ručak/večeru – izbor je sledeći:

NAPOMENA:Sem doručka, ostale obede: ručak/večeru plaćamo ponaosobno. Možemo ručati u restoranima i Hotelu u Logarskoj dolini, ali je mnogo skuplje.

 Ostalu hranu iz ranca,  prema ličnim potrebama. Za pešačenje po planinama korisni su: sušeno voće,  badem, orah i lešnik koji  je vrlo koristan (najbolje je sve samlest, i koristiti prilikom uspona) , snikers/baunti, neki slani i slatki bar za korišćenje pri usponu i silasku. Magnezijum direkt (300-500) obavezno.

KOTIZACIJA:

Nahnadna informacija. Mogućnost  plaćanja u rate, u dogovoru sa vodičem. Stim da poslednja raata mora biti uplaćena 5 dana pre putovanja.  Prilikom prijave plaća se akontacija od 100 EVR-a,  po prodajniom kursu NB Srbije. U aranžmanu su uključena 3 (tri) noćenja sa doručkom, ulaz za vozilo u Logarsku dolinu, troškovi oko organizacije i vođenja akcije.

Kotizacija ostaje ista, sem u slučaju da nedođe do drastičnog poskupljenja goriva. U tom slučaju srazmerno poskupljenju goriva, povećaće se i iznos kotizacije. 

U cenu nije uključeno: Obroci tokom ture, ručak/večera, ulaznice-tamo gde se plaćaju.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja akcije najkasnije 3 dana pred početak putovanja. Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

ROK ZA PRIJAVU I UPLATU:

Do popune mesta.

U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, u protivnom novac se ne vraća.

 • Putnici su dužni da u prevozu, ostanu na svojim mestima, ne smeju ih napuštati na mestima koja nisu predviđena za pauze (granice, ček point stanice, naplatne rampe itd). U slučaju da osoba koja putuje sa organizatorom, napusti vozilo bez prethodnog dogovora sa organizatorom, sama snosi sve eventualne troškove i posledice. To se odnosi i na akciji prilikom planinarenja – nije dozvoljeno udaljavati se od grupe bez dozvole vodiča.
 • Učesnici akcije su dužni da poštuju satnicu određenu od strane vodiča i organizatora.
 • Organizator određuje mesto polaska, mesta za pauzu i dužinu pauze, kao i mesta za sedenje u prevozu.
 • Uplatom učesnik prihvata sve navedeno, bez prava na prigovor i žalbu.

NAPOMENE: Vođa akcije zadržava pravo da u slučaju nepredviđenih okolnosti ili više sile izmeni plan akcije. Plan akcije je okviran i u zavisnosti je od vremenskih uslova na zemljištu u vreme izvođenja.

-Za vreme pešačke ture, nije dozvoljeno konzumiranje alkohola i psihoaktivnih supstanci.

- Ovo akcija je rekreativno-edukativnog karaktera, sa ciljem pešačenja u prirodi i upoznavanja geografskih i istorijskih obeležja, manje poznatih krajeva R.Slovenije.

– Prema zakonu o turizmu(član 86,stav 4), nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Svaki učesnik ide na sopstvenu odgovornost uz dužno pridržavanje pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih aktivnosti PSS, mera lične zaštite i mera bezbednosti na planinarenju.Akcija je neprofitnog karaktera.

- U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, zadržavamo pravo korekcije aranžmana, izmene programa ili otkazivanja akcije najkasnije 10 dana pred početak putovanja – u tom slučaju imate pravo na refundaciju uplaćenih sredstava. - - Refundacija se obavlja u roku od 20 dana od trenutka zahteva za refundaciju. * Otkazivanje se smatra ukoliko organizator ne održi akciju u predviđenom roku, ili neponudi novi termin održavanja akcije. Novi termin akcije mora biti u roku od 90 dana od prvobitnog planiranog termina.

- Ukoliko organizator promeni termin akcije i o tome obavesti učesnike najmanje 10 dana pre prvobitnog planiranog termina , učesnici imaju dve mogućnosti:

UČESTVUJU U AKCIJI U NOVOM TERMINU:

 1. Mogu zamrznuti uplaćeni depozit ukoliko se ne mogu uklopiti u novi termin. U tom slučaju depozit ostaje organizatoru, a učesnik ga može iskoristiti u bilo koju drugu akciju istog organizatora. Depozit nije vremenski ograničen, i važi dok ga učesnik neiskoristi, bez bilo kojih umanjenja i gubitaka.
 2. Za sve dostupne ili ponuđene opcione doplate u vezi sa planom i programom puta ili smeštajem, potrebno je izjasniti se prilikom prijave za putovanjem.
 • Ukoliko neki učesnik sam odluči da promeni plan akcije i program puta, organizator ne snosi nikakvu odgovornost da tom učesniku obezbedi transfer/raniji ili kasniji check in check out u smeštaj / drugačija noćenja u smeštaju od onog što je organizator predvideo planom i programom.
 • Učesnici koji neizmire dugovanja i ne uplate putovanja do roka naznačenog u objavi, i koji ne obaveste organizatora na bilo koji pismeni način u roku od 24 sata od datuma isteka roka plaćanja, biće tretirani kao da su odustali od putovanja.
 • Zdravstveno stanje i bezbednost putnika u kom se učesnik akcije nalazi je potpuno lična stvar i lične odgovornosti. Svi učesnici akcije moraju znati u vezi bezbednosne i zdravstvene situacije zemlje gde se putuje.
 • Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, a ovo se posebno odnosi na planinarskim akcijama po planu organizatora. Organizator se ograđuje od bilo koje odgovornosti prilikom akcije.

Organizator zadržava pravo promena pojedinih sadržaja u programu.

* Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u minibusu nije preporučljivo, jer  prevoznik  ne odgovara za iste! Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.

*Organizator nemože uticati na dužinu putovanja do planirane lokacije, vremena polaska, povratka ili obilaska.

*Učesnici akcije su u obavezi da se upoznaju sa režimom države u koju putuju, kao i ulaznim viznim režimom. Takođe su dužni da poštuju važeće zakonske carinske propise.

* Prostor za prtljag u minibusu je ograničen i predviđena količina prtljaga po putniku je 1 ranac veći ili 1 torba i 1 ranac manji do 30 L (za jednodnevne akcije)

PRIJAVE SE VRŠE PUTEM MAILA - U PISANOM OBLIKU na zoran. a.dj@hotmail.com, SMS MOBILNI, VIBEROM, WHATSAPP, MESSENGER. Nakon prijave učesnik obaveštava organizatora telefonom.

Treba poslati:

 • Ime i Prezime, adresu stanovanja, članstvo u PSD Kopaonik (broj kartice) ili drugih društava (broj kartice) u okviru PSS, sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, kontakt telefon, datum i godinu rođenja. I obavestiti organizatora telefonom ili mejlom.
 • Ukoliko želite da se učlanite u PSD Kopaonik, obavestite vodiča.

ORGANIZACIJA: PLANINARSKO – SKIJAŠKO DRUŠTVO ,,KOPAONIK – BEOGRAD

VODIČ: Zoran A Đukić – licencirani planinski vodič MB.964

1)-Uverenje PLANINARSKI  SAVEZ SRBIJE:del.br.73/23-15

2)-Sportski vodič III -  nivo:reg.br.uver.598-1/23 ;Fakultet za sport i psihologiju –   Novi Sad;

Mejl:zoran.a.dj@hotmail.com;

 www.psd-kopaonik.org.rs;

Mob.tel. +381 61 633 9 551